3. Készételek
Csülök
Pékné módra
Elkészítési
idő: 3 óra (30 perc munka).
Hozzávalók 8 adag:
Húshoz:- 1 nagy
hátsó, vagy két kisebb mellső
csülök (kb. 2 kg)
- 1
evőkanál só
- 1
kiskanál egész feketebors
- 1
vöröshagyma
- 2
babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
Körethez:
- 1,5
kg burgonya
- 30 dkg vöröshagyma
- 1
csapott evőkanál só
- 1
mokkáskanál őrölt bors
- 1
mokkáskanál pirospaprika
- 1
csapott evőkanál majoranna
- 1 csokor
petrezselyem
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés módja
A
csülköt jól megmossuk, az esetlegesen
rajta maradt szőrszálakat leperzeljük és
lekaparjuk. Utána fazékba rakjuk, és
annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven
ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a
megtisztított, negyedekbe vágot
vöröshagymával és a
zúzott fokhagymával meg a
babérlevéllel
ízesítjük. Kis lángon kb.
másfél óra alatt lefödve
szinte teljesen puhára főzzük. Ezután
leszűrjük és egy tepsibe fektetjük. A
körethez a burgonyát meg a hagymát
megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a
gyöngyhagymát egészben hagyjuk,).
Megsózzuk, megborsozzuk, és a
csülök köré rakjuk. Az
apróra vágott petrezselyemmel, a
pirospaprikával meg a majorannával
megszórjuk, sőt össze is keverjük. Az
olajjal meglocsoljuk, és sütőben mintegy 1
óra alatt közepes lánggal
megsütjük. A húsnak, a
burgonyának és a hagymának egyszerre
kell megpirulnia, ezért néhányszor
forgassuk át, és saját
"zsírjával" locsolgassuk meg.Tálalás:
Tálaláskor
a húst a csontról lefejtjük,
felszeleteljük, majd a csontra
ügyesen visszarakva tálaljuk. Körete a
vele sült hagymás burgonya.Nem tetszett a
recept? Inkább fogyi
szeretnél? Kattints IDE!