Elkészítési idő: 70 perc. Leírás: Szeretem, mert nem hízlal, olcsó, finom, könnyű elkészíteni..
A burgonyát enyhén
sós vízben puhára főzzük.
Forrástól kb. 20 perc. Ha kész,
leöntjük a vizet és hagyjuk kihűlni.
Meghámozzuk, 3 mm vastag karikákra
vágjuk. Amíg a burgonya fő, a hagymát
megtisztítjuk, majd vékonyra szeleteljük
uborkagyaluval, majd gyűrűire szedjük. Csapott
kiskanál sóval megszójruk, majd 30
percig állni hagyjuk. Ezután
szűrőbetétbe töltjük, hideg
vízzel leöblítjük, nehogy
túl sós maradjon. Utána a
burgonyával együtt közepes
méretű hőálló tálba
rétegezzük, úgy, hogy alul is,
felül is burgonya legyen. A vizet 1 evőkanál
sóval felforraljuk, porcukorral, ecettel
ízesítjük, borsozzuk, és az
olajat hozzáadjuk. Ha felforrt a hagymás
burgonyára öntjük. Ha belehül a
burgonya, jobban átveszi az ízeket.
Hűtőszekrényben lefedve 1 napig
érleljük. A hűtőszekrényben 4-5 napig
eláll. Még ízletesebb lesz, ha egy
kisebb meghámozott zeller gumót sós
vízben, vagy húslevesben puhára
főzünk, vékonyan felszeleteljük,
és a bugyonyával meg a hagymával
együtt a salátába
rétegezzük.