3. Készételek

Görög muszaka

Elkészítési idő: 2,5 óra. 

Hozzávalók 8 főre:

Elkészítés módja

1.  A padlizsánokat megmossuk, szárukat leválasztjuk, hámozatlanul 1 cm vastagon felkarikázzuk, 1 órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levüket kidobják. A nyers tisztított burgonyát felkarikázzuk, serpenyőben vékony olajon megpirítjuk. Csak éppen kicsit megpirul, nem kell annyira, mint a sült krumplit. A paradicsomokat megmossuk, domború felükön keresztirányban bemetsszük a héjukat, 1-2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, héjukat könnyedén lehúzzuk (helyette darabolt paradicsom konzerv). A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. Megfonnyasztjuk 2 ek. olajban a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a darált húst, élénk tűzön morzsásra pirítjuk (5 perc). Amikor kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsompürét, a cukrot, a fahéjat, az oregánót, bazsalikomot, petrezselymet, őrölt fahéjat, valamint 1,5 dl vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön, fedő nélkül 10 percig pirítjuk, levét teljesen elfőzzük, kis lángon rotyog, amíg a hús puhára fő.   Ezalatt a leöblített lecsepegtetett (kis ideig száradhat) padlizsánt alaposan átpirítjuk egy serpenyőben kevés olajon (grillrácson a sütőben). A húst hagyjuk kihűlni, aztán összedolgozzuk 1 tojással és a sajt felével.

3. A besamelhez sárgára pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a (felmelegített) tejjel, mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, és langyosra kihűtjük. (Gyors mozdulatokkak hozzákeverünk egy tojást. Só, bors, szecsendió, maradék sajt kerül bele.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 1 ek. olajjal kikenünk egy közepes méretű, mélyebb tűzálló tálat. Aljára karikázzuk a burgonyát, megsózzuk, beterítjük a padlizsán felével, rásimítjuk a húsragut, (elkenjük rajta a besamel felét), aztán a maradék padlizsán, a felkarikázott paradicsom, a burgonya másik része, végül a maradék besamel következik. A forró, előmelegített 200 fokos sütőben 45-50 percig (egyszer forgatjuk az edényt), szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk, bazsalikommal díszítjük, és nagyobb kockákra bontva-vágva kínáljuk.

Tálalás:


Nem tetszett a recept? Inkább fogyi szeretnél? Kattints IDE!