Elkészítési idő: 2,5 óra.
1. A padlizsánokat megmossuk,
szárukat leválasztjuk, hámozatlanul
1 cm vastagon felkarikázzuk, 1 órára
erősen besózzuk, hogy kesernyés levüket
kidobják. A nyers tisztított
burgonyát felkarikázzuk, serpenyőben
vékony olajon megpirítjuk. Csak éppen
kicsit megpirul, nem kell annyira, mint a sült krumplit. A
paradicsomokat megmossuk, domború felükön
keresztirányban bemetsszük a héjukat,
1-2 percre forró, majd hideg vízbe
merítjük, héjukat
könnyedén lehúzzuk (helyette darabolt
paradicsom konzerv). A hagymát
és a fokhagymát megtisztítjuk, a
hagymát finomra vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk 2 ek. olajban a hagymát és az
áttört fokhagymát, rádobjuk a
darált húst, élénk
tűzön morzsásra pirítjuk (5 perc).
Amikor kifehéredett, hozzáadjuk a
paradicsompürét, a cukrot,
a fahéjat, az oregánót, bazsalikomot,
petrezselymet, őrölt fahéjat, valamint 1,5 dl
vizet.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,
élénk tűzön, fedő
nélkül 10 percig pirítjuk,
levét teljesen elfőzzük, kis lángon
rotyog, amíg a hús puhára fő.
Ezalatt a leöblített lecsepegtetett (kis
ideig száradhat) padlizsánt alaposan
átpirítjuk egy serpenyőben kevés
olajon (grillrácson a sütőben). A húst
hagyjuk kihűlni,
aztán összedolgozzuk 1 tojással
és a sajt felével.
3. A besamelhez sárgára pirítjuk a
vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük a
(felmelegített)
tejjel, mérsékelt tűzön,
sűrűsödésig főzzük, és
langyosra
kihűtjük. (Gyors mozdulatokkak
hozzákeverünk egy tojást. Só, bors, szecsendió, maradék sajt kerül bele.
4. A sütőt előmelegítjük 200
°C-ra. 1 ek. olajjal kikenünk egy közepes
méretű, mélyebb tűzálló
tálat. Aljára karikázzuk a
burgonyát, megsózzuk,
beterítjük a padlizsán
felével, rásimítjuk a
húsragut, (elkenjük rajta a besamel
felét), aztán a maradék
padlizsán, a felkarikázott paradicsom, a burgonya
másik része,
végül a maradék besamel
következik. A forró, előmelegített 200 fokos
sütőben 45-50 percig (egyszer forgatjuk az edényt),
szép pirosra sütjük.
Tálalás előtt 5-8 percig hűlni hagyjuk,
bazsalikommal díszítjük, és
nagyobb kockákra bontva-vágva
kínáljuk.