3. Készételek

Gyros tál

Elkészítési idő: 40 perc.

Leírás:

 A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni. A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni. Otthon is elkészíthetjük a gyrost: 500 gramm felearányban borjú, felearányban pulykahúst számítsunk négy személyre. A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros-fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki hirtelen, majd - ha kisült - vágjuk vékony csíkokra. Pitában tálaljuk, soronként váltva a gyrost és a kockára vágott paradicsomból, uborkából és szeletelt hagymából készített salátával. Végül öntet kerül a tetejére, amelyet joghurt és tejföl keverékébol készítünk, hozzá fokhagymát, vagy kaprot és sót adunk.

Hozzávalók 4 főre:

Húshoz:
Saláta:
Mártás:

Elkészítés módja

Hús:
A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra vágom, sózom, és megszórom a görög fűszerkeverékkel. Kb. negyed órai érést követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat.

Saláta:
A hozzávalókat megmossuk, megpuccoljuk, majd kockákra, a hagymát szeletekre vágjuk. 

Mártás:
A joghurthoz ízlés szerint kb. 1 teáskanál görög saláta fűszerkeveréket adunk, chilikeveréket kb. ugyanennyit, és elkavarjuk. A mártást tálaláskor a saláta tetejére öntjük ízlés szerinti mennyiségben.

Tálalás:

Pitában az igazi, de evvel nem biztos, hogy érdemes pancsolni. Olajban sült hasábburgonyával nagyon finom.

Nem tetszett a recept? Inkább fogyi szeretnél? Kattints IDE!