Elkészítési idő: 40 perc.
Leírás:
A
görög-török
ételspecialitást
eredetileg szabadtéri sütésre
szánták, olyan alkalmakra, amikor sok
vendéget
kell jóllakatni. A hagyományos gyros
javarészt birkahúsból
készül, de közé
vegyítenek borjú- és
baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre
vágott húst
fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos,
olívaolajos és citromleves
pácban kell érlelni
két-három napig, majd soronként
váltva egymásra helyezni a
hússzeleteket, összepréselni
és függőlegesen forgatva megsütni. Otthon
is
elkészíthetjük a gyrost:
Hús:
A
húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra
vágom, sózom, és megszórom
a görög fűszerkeverékkel. Kb. negyed
órai érést
követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi
olajat forrósítok és
megpirítom
rajta a húscsíkokat.
Saláta:
A hozzávalókat megmossuk,
megpuccoljuk, majd kockákra, a hagymát szeletekre
vágjuk.
Mártás:
A joghurthoz ízlés szerint kb. 1
teáskanál görög
saláta fűszerkeveréket adunk,
chilikeveréket kb. ugyanennyit, és elkavarjuk. A
mártást tálaláskor a
saláta
tetejére öntjük
ízlés szerinti mennyiségben.