2. Levesek

Halászlé (Bajai)

Halászlé (Bajai) képe

Elkészítési idő: 1-2 óra. Leírás: Szeretem, mert nagyon finom és egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók 20 főre:

5 főre:

Elkészítés módja

Előkészítés:

A megtisztított halat két miliméteres sűrűségűre keresztirányban beirdaljuk egy órai hűtés után (keményebb lesz, könnyebb bevagdosni), így a főtt hal szinte szálkamentes lesz, majd felszeleteljük, besózzuk. Legalább 2-3 órát állni hagyjuk. A halikrát, tejet külön rakjuk, nem sózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

Főzés:

A bográcsba belerakjuk a kockára vágott hagymát, majd a halszeleteket (halfej, halfarok is mehet, de ne alulra, hogy ne kapjon oda). Óvatosan ráöntjük a vizet. Alágyújtunk, és erős lángon főzzük, hadd lobogjon a lé. Hagyjuk forrni, és amikor a habját elforrta ( kb. 10-15 perc), beleszórjuk a pirospaprikát, halászlékockát, a belsőséget, a cseresznyepaprikával együtt. Ezután beállítjuk az ízeket, sósságot. Kb 20 percig kell tovább főzni, és kész a halászlé. A halászlé készítésével párhuzamosan, lobogó sós vízben kifőzzük a gyufatésztát.

Tálalás:

A szeleteket külön tálcára tesszük és a léből kiszűrjük a vöröshagymát és külön tálba öntjük. A tányérokba teszünk tésztát, és frissen vágott vöröshagymát, majd erre merjük a lét, és szedünk hozzá húst.

Tanácsok:

Irdalás:

A szálkás halak élvezhetővé tételének hatékony módja az irdalás, amelynek során a húsban megbúvó szálkákat apróra - s így veszélytelenre - daraboljuk. Ha filét irdalunk, akkor a szeletet bőrrel lefelé fektetjük a deszkára (úgy, hogy a vastagabb oldala felénk essen), s egy igen éles és vékony pengéjű késsel - az egykori gerincvonalra merőlegesen - 2-3 mm sűrűn bevagdaljuk. A húst igyekszünk úgy átvágni, hogy a bőrt ne sértsük meg. Ha haltörzset irdalunk, akkor azt mindkét oldalán a gerincig bevagdaljuk. Ekkor értelemszerűen a bőrt is át kell vágni, de ha jól csináltuk, a bőr a párhuzamos bemetszések ellenére is egybefogja a húst a sütés vagy a főzés ideje alatt. Ha mégis szálkát nyelünk, kenyérrel tudjuk leöblíteni, nem pedig vízzel. Olykor használunk irdalást nem szálkás halaknál is, bár ilyenkor jóval ritkábbak a vágások. (1-3 centiméterenként követik egymást.) Ennek a díszítésen túl az az értelme, hogy a bevagdalt hal gyorsabban süthető-főzhető, illetve így zsiradékot és fűszereket is be lehet juttatni a hús mélyebb rétegeibe. A rostra szánt vastag halszeleteket ugyancsak tágabb közökkel és a bőr felől irdaljuk, ami azt is meggátolja, hogy a sülő bőr összerántsa a szeletet.Nem tetszett a recept? Inkább fogyi szeretnél? Kattints IDE!