6. Saláták
Hordós
savanyúság
Hozzávalók
30 literes hordóhoz (zárható fedelű):
- 15 liter víz (nem
kell felforralni)
- 1,5 kg kristálycukor
- 75
dkg só
- 1,8 liter 20 %-os ecet, vagy 2,4
liter 15 %-os (chef ecet bevált)
- 5 dkg
timsó (por alakban gyógyszertárban,
vagy mezőgazdasági boltban kapható)
- 2
dkg citromsav (gyógyszertárban, vagy
mezőgazdasági boltban kapható)
- 2
dkg borkénpor, 3 kiskanál (
gyógyszertárban, vagy mezőgazdasági
boltban kapható)
- 6 dkg
nátrium benzonát
- 2 dkg
babérlevél
- 3 dkg
egész bors
- 1/4 csomag koriander
- ízlés
szerint mustármag
- 2 kapor
- 5
db meggyfalevél az aljára
Elkészítés módja
A hozzávalókat az edénybe
rakjuk, jól összekeverjük, a cukor
és a só teljesen olvadjon el, ez az
alaplé.
A tisztára mosott
savanyítani valót folyamatosan kell az
edénybe rakni, ahogy érik, néha meg
kell keverni.
A bogyiszlói paprika
szárát le kell vágni, és
beszúrkálni, hogy a lé bele tudjon
szivárogni. Valamilyen lappal le kell szorítani,
amíg megszívják magukat a
zöldségek. A hordót
légmentesen zárva kell tartani, csak tiszta
kézzel szabad kivenni belőle.
Savanyítható
benne:
uborka, édes vagy csípős
almapaprika, káposztával
töltött paprika (?), cseresznyepaprika,
zöldparadicsom, káposzta darab, patiszon, hagyma,
karfiol, kis dinnye, sárgarépa (lehet
karikára vágni, ha nagy).
Fogyasztás:
2-3 hét
után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle.
Nem tetszett a recept? Inkább fogyi
szeretnél? Kattints IDE!