6. Saláták
Majonéz,
tartár mártás
Elkészítési
idő: 15 perc.
Hozzávalók 4 főre:
- 2 db tojás sárgája
- 2 dl étolaj
- mustár
- őrölt bors
- 1 citrom leve
- 1
teáskanál porcukor, vagy folyékony
édesítőszer
- 2 dl
tejföl
- 1/2
mokáskanál só
Elkészítés módja
- Üssük fel a tojásokat.
Csak a sárgáját sózzuk meg,
mixerrel magas fokozaton keverve csepegtessük bele az olajat
nagyon lassan, különösen az
elején. Az egészet jól
keverjük össze, amit így kapunk az a majonéz.
Adjunk
hozzá 1 evőkanál mustárt és
egy csapott evőkanál porcukrot, kevés
őrölt borsot, 3 kávéskanál
citromlét, 2 dl tejfölt, majd
jól keverjük össze. az eredmény
a tartár
mártás. - 1
tojássárgájához kb. 2 dl olajat
használok. A tojás nagyságától is
függ, hogy mennyit vesz fel. Azt írják a
szakácskönyvek, hogy cseppenként kell az olajat
adagolni, miközben folyamatosan kevergetjük (és
még így is előfordul, hogy kicsapódik az olaj). Ha
azonnal hozzáadjuk a mustárt, és először
azzal keverjük el, akkor sokkal bátrabban lehet az olajat
önteni és biztos sikerülni fog. Persze azért az
első 1-2 kanálnyi olajjal apránként keverjük
el a mustáros tojássárgáját,
aztán a maradékot már 3-4
löttyintéssel is hozzáadhatjuk, mert nem fog
kicsapódni. Olyannak kell lenni, mint a vajkrémnek.
Tejföl hozzáadásával készül a
tartármártás, amit fűszerezük sóval,
porcukorral, fehérborssal, kis citromlével. Akkor finom,
ha egy kicsit édeskés és savanykás is
egyben.
Fontos!
Ha hozzáadtuk a tejfölt,
már ne keverjük géppel, ha addig azzal kevertük
is, mert túl híg lesz. Ugyanannyi mennyiségű
tejföltől, ha csak kézzel keverjük bele, sokkal sűrűbb
marad. Ha túl híg, nem tapad meg a
zöldségeken rendesen a mártás.
Tálalás:
Nagyon
finom rántott zöldségekhez
(gomba,zeller, karfiol, cukkini, patiszon, ...).
Nem
tetszett a recept? Inkább fogyi
szeretnél? Kattints IDE!