6. Saláták

Majonéz, tartár mártás

Elkészítési idő: 15 perc.

Hozzávalók 4 főre:

Elkészítés módja

  1. Üssük fel a tojásokat. Csak a sárgáját sózzuk meg, mixerrel magas fokozaton keverve csepegtessük bele az olajat nagyon lassan, különösen az elején. Az egészet jól keverjük össze, amit így kapunk az a majonéz.
    Adjunk hozzá 1 evőkanál mustárt és egy csapott evőkanál porcukrot, kevés őrölt borsot, 3 kávéskanál citromlét, 2 dl tejfölt, majd  jól keverjük össze. az eredmény a tartár mártás.
  2. 1 tojássárgájához kb. 2 dl olajat használok. A tojás nagyságától is függ, hogy mennyit vesz fel. Azt írják a szakácskönyvek, hogy cseppenként kell az olajat adagolni, miközben folyamatosan kevergetjük (és még így is előfordul, hogy kicsapódik az olaj). Ha azonnal hozzáadjuk a mustárt, és először azzal keverjük el, akkor sokkal bátrabban lehet az olajat önteni és biztos sikerülni fog. Persze azért az első 1-2 kanálnyi olajjal apránként keverjük el a mustáros tojássárgáját, aztán a maradékot már 3-4 löttyintéssel is hozzáadhatjuk, mert nem fog kicsapódni. Olyannak kell lenni, mint a vajkrémnek. Tejföl hozzáadásával készül a tartármártás, amit fűszerezük sóval, porcukorral, fehérborssal, kis citromlével. Akkor finom, ha egy kicsit édeskés és  savanykás is egyben.
    Fontos!
    Ha hozzáadtuk a tejfölt, már ne keverjük géppel, ha addig azzal kevertük is, mert túl híg lesz. Ugyanannyi mennyiségű tejföltől, ha csak kézzel keverjük bele, sokkal sűrűbb marad. Ha túl híg, nem tapad meg a zöldségeken rendesen a mártás.

Tálalás:

Nagyon finom rántott zöldségekhez (gomba,zeller, karfiol, cukkini, patiszon, ...).


Nem tetszett a recept? Inkább fogyi szeretnél? Kattints IDE!