0. Alapismeretek
Rántás,
habarás
Rántás (levesek, főzelékek):
2 evőkanál
olajat
felforrósítunk, utána
belekeverünk 2 evőkanál lisztet, mivel
kissé
megpirítjuk (belemegy a petrezselyem, vagy a fokhagyma ha
kell), a tűzről levéve lapos
teáskanál füszerpaprikát
keverünk
hozzá, majd kevés
vízzel csomómentesre keverjük,
utána
mehet a főzelékbe, levesbe.
Habarás
(gyümölcsleves, tökfőzelék,
krumpli főzelék):
- 2
dl tejfölbe belekeverünk 1-2
evőkanál lisztet, utána egy kevés
főzelék lével csomómentesre
keverjük, majd mehet bele a főzelékbe.
- Idézet
az "ősi" Horváth Ilona szakácskönyvből.:
"A
habarás liszt és víz, tej vagy
tejföl
keveréke. A habarék a
következőképpen
készül: tálba tesszük a
lisztet,
hozzáadjuk fokozatosan a vizet, tejet vagy tejfölt
és habverővel simára kavarjuk. A
habarékot minden
esetben levesszűrőn átszűrve adjuk az ételekhez.
Ne
legyen sűrű, mert különben a levesben apró
galuskák keletkeznek. A habarékkal az
ételeket
csak éppen felforraljuk, nem főzzük
sokáig,
ezért a főzés végén adjuk
az
ételekhez."