0. Alapismeretek

Rántás, habarás

Rántás (levesek, főzelékek):

2 evőkanál olajat felforrósítunk, utána belekeverünk 2 evőkanál lisztet, mivel kissé megpirítjuk (belemegy a petrezselyem, vagy a fokhagyma ha kell), a tűzről levéve lapos teáskanál füszerpaprikát keverünk hozzá, majd kevés vízzel csomómentesre keverjük, utána mehet a főzelékbe, levesbe.

Habarás (gyümölcsleves, tökfőzelék, krumpli főzelék):

  1. 2 dl tejfölbe belekeverünk 1-2 evőkanál lisztet, utána egy kevés főzelék lével csomómentesre keverjük, majd mehet bele a főzelékbe.
  2. Idézet az "ősi" Horváth Ilona szakácskönyvből.:
    "A habarás liszt és víz, tej vagy tejföl keveréke. A habarék a következőképpen készül: tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk fokozatosan a vizet, tejet vagy tejfölt és habverővel simára kavarjuk. A habarékot minden esetben levesszűrőn átszűrve adjuk az ételekhez. Ne legyen sűrű, mert különben a levesben apró galuskák keletkeznek. A habarékkal az ételeket csak éppen felforraljuk, nem főzzük sokáig, ezért a főzés végén adjuk az ételekhez."