0. Alapismeretek
Sertés, marha
részei
Sertés részei:
A
különböző részek
felhasználási módjai:
- Fej:
főzve, fülek és az orr kocsonyának, a
toka rész zsírnak, szalonnának
- Nyelv: kocsonyába főzve, bepaprikázva felvágottnak
- Tarja:
egybesütve, szeletelve, rántva,
kolbászhoz, apróhúsnak,
pácolva, füstölve
- Hosszú
karaj: egybesütve, szeletelve,
rántva, pácolva, füstölve, főzve
- Rövid
karaj vagy borda: egybesütve, szeletelve,
rántva, pácolva, füstölve, főzve
- Comb,
sonka: egybesütve,
apróhúsnak, pácolva,
füstölve (sonka)
- Oldalas:
sütve, pácolva, apróhúsnak,
fütölve, főzve
- Dagadó:
főzve, apróhúsnak, vagdaltnak
- Lapocka:
egybesütve, párolva, pörlöltnek,
paprikásnak, tokánynak, pácolva,
füstölve (kötözött sonka)
- Csülök:
sütve, pácolva, füstölve,
kocsonyának, pörköltnek
- Köröm:
pörköltnek, pácolva,
kocsonyának, füstölve
- Farok:
főzve, pörköltnek, kocsonya
- Velő: rántva
Marha részei:
A
különböző részek
felhasználási módjai:
- Fej - Nyelv: -
főzve, pácolva, füstölve
- Nyak - tarja:
leveshez, főzve, apróhúsokhoz
- Magas
hátszín - rostélyos:
egybesütve (alig-félig-jól
átsütve), párolva, szeletelve
- Lapos
hátszín: egybesütve
(alig-félig-jól átsütve),
párolva, szeletelve
- Vesepecsenye -
bélszín: egybesütve
(alig-félig-jól átsütve),
párolva, szeletelve
- Fartő: Levesbe,
főzve, párolva
- Fehér pecsenye:
főzve, párolva
- Fekete pecsenye:
főzve, szeletelve, párolva
- Felsál:
főzve, szeletelve, párolva
- Dió -
gömbölyű felsál: főzve,
szeletelve
- Szegy
hátulja: levesbe
- Szegy eleje:
levesbe, párolva, felszeletelve, füstölve
- Lapocka: levesbe,
párolva, apróhúsnak
- Uszály - farok:
levesbe
- Felső
lábszár:
apróhúsnak
- Alsó
lábszár:
apróhúsnak