Fermentált burgonya

Hozzávalók 1 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 80 dkg burgonya
  • 1-2 kis gerezd fokhagyma
  • víz
  • fűszerek: babérlevél, egész kömény, egész bors

Elkészítés módja

Hámozzuk meg a burgonyát, szeleteljük vékony szeletekre, minél kissebbekre. 
A fűszereket az üveg aljára kell szórni.
A krumpli szeleteket minél sűrűbben be kell helyezni az üvegbe, majd rá kell önteni a 3%-os sós lét. Le kell szorítani pl sárgarépa hasábokkal.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes burgonya darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat. Utána 19-22 fokos napfénytől védett helyre kell tenni.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

Nekem nem jött be. Savanykás íz, de a krumplinak sokkal finomabb változatai is vannak. Egyébkét vékonyabbra kellett volna szeletelnem, vagy reszelni.