Fermentált kelbimbó

Hozzávalók 1 db 950 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 0,5 kg kelbimbó
  • 1 db kis sárgarépa
  • 1 csapott evőkanál (20 g) só
  • 1 l szűrt, vagy forralt és lehűtött víz
  • fűszerek: oregánó, kakukkfű

Eltávolítjuk a kelbimbók külső levelét, majd félbevágjuk és fűszerezzük. Érdemes félbe vágni, mert akkor jobban átjárja a lé, nagyobb felületen és jobban meg lehet tömni az üveget.
Elkészítjük a sós oldatot.  Felforraljuk a vízet, belekeverünk 2%-nyi sót, majd lehűtjük. Ez fontos, mert ha túl melegen használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat.
Jó szorosan nyomkodjuk az üvegbe a kelbimbókat.
Öntsük rá a sós oldatot.
Egy vastagabb zöldség hasábjaival szorítsuk le a tetejét, hogy a kelbimbók a folyadék alatt maradjanak.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes káposzta darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak (elhagyható, nem fog felrobbanni az üveg). Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

A félbevágott tömött bogyókat nem nagyon itatta át a lé, ezért inkább negyedbe kellett volna vágni.
Finom lett és ropogós, de szerintem a kelkáposzta finomabb. Viszont a kelbimbóban sok a fehérje, amire szüksége van a szervezetnek.