Fermentált kelkáposzta

Hozzávalók 2 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 1,5 kg kelkáposzta
  • 1-2 kis gerezd fokhagyma
  • 3 dkg só
  • víz
  • fűszerek: babérlevél, egész kömény, egész bors

Elkészítés módja

A káposzta külső leveleit szedjük le, a torzsa elöregedett részét le kell vágni. Alaposan meg kell mosni, majd  a torzsa felőli részéről le kell vágni  1 szeletet, ami majd leszorító lesz. A levelek tövénél nem maradhat semmi szennyeződés. Ha vastag, vagy fás a torzsája, akkor vágd ki, de egyébként nagyon jó ízt ad a savanyú káposztának. A káposztát le kell gyalulni, vagy nagyon vékonyra szeletelni, majd egy nagy tálban össze kell keverni a sóval. A keveréknek kellemesen sósnak kell lennie.
1-2 óra állás után kézzel alaposan össze kell dolgozni. Össze kell nyomkodni, hogy egy kevés levet eresszen.
A fűszereket az üveg aljára kell szórni.
A sós káposztát ki kell nyomkodni, majd meg kell tölteni az üvegeket, minden réteget alaposan megnyomkodva, de csak annyira, hogy a lé közé mehessen. A végén a levágott káposzta koronggal az üveg válla alá kell szorítani (répahasáb is jó). Majd rá kell önteni a kinyomkodott levet. Ha nem fedi be egészen (nem lóghat ki a káposzta), akkor forralt, majd lehűtött sós vízzel (2-2,5% só) ki kell egészíteni.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes káposzta darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat. Utána 19-22 fokos napfénytől védett helyre kell tenni.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

Nem rossz, kellemes az íze, de nekem a savanyú fejeskáposzta jobban bejön. Finom ropogós lett, viszont kicsit rágós is.  Vékonyabbra kellett volna szeletelnem. Legközelebb nem késsel szelem, hanem megpróbálom reszelővel egész vékonyra.