Fermentált retek

Hozzávalók 1 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 0,5 kg jégcsapretek
  • 1 kis répa?
  • 1 csapott evőkanál (20 g) só
  • 1 l szűrt, vagy forralt és lehűtött víz
  • fűszerek: kapor, koriandermag, kakukkfű, (mustármag,) – 1 teáskanál fűszerenként

Meghámozzuk a retket, vékony fél szeletekre vágjuk.
Elkészítjük a sós oldatot.  Felforraljuk a vízet, belekeverünk 2%-nyi sót, majd lehűtjük. Ez fontos, mert ha túl melegen használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat.
Tegyük az üveg aljára a fűszereket.
Jó szorosan nyomkodjuk az üvegbe a retek szeleteket, hogy ne maradjon közte levegő.
Öntsük rá a sós oldatot.
Egy vastagabb sárgarépa hasábjaival (esetleg retekszeletekkel csillag alakban) szorítsuk le a tetejét, hogy a retkek a folyadék alatt maradjanak.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes káposzta darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak (elhagyható, nem fog felrobbanni az üveg). Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

Szerintem …