Fermentált uborka

Hozzávalók 4 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 2 kg friss, kemény, apró, kovászolni való uborka
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 45 g só
  • 1,5 l szűrt, vagy forralt és lehűtött víz
  • 1-2 szál vagy 2 teáskanál fűszer kapor

4 nap múlva:

fermentált uborka

Elkészítés módja

Dörzsöljük le az uborkát folyó viz alatt, vágjuk be két oldalról. 
A kaprot az üveg aljára kell szórni.
Az uborkát minél sűrűbben be kell helyezni az üvegbe. A fokhagyma gerezdeket dugjuk az uborkák közé. Uborka gerezdeket dugjunk a résekbe, hogy szoros legyen, és ne jöjjön fel a viz tetejére, majd rá kell önteni a 3%-os sós lét.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes uborkát.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat. Utána 19-22 fokos napfénytől védett helyre kell tenni.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak (elhagyható, nem fog felrobbanni az üveg, mert a fedél nem zár tökéletesen). Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül, bár 1-2 hónap után kezd megpuhulni.

Véleményem:

Szerintem nagyon finom lett. Hasonlít a pirított zsemlével készült kovászos uborkához, de kicsit hamarabb megpuhul. Nekem az augusztusban készített kovászos uborka még decemberben is ropogós szokott lenni, ha hűtőben tárolom.