Hozzávalók 1 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):
- 1 db alma, vagy bármilyen gyümölcs
- 1 púpos evőkanál cukor
- 0,5 l szűrt víz (vagy felforralt és visszahűtött víz)
- fél marék mazsola
- esetleg fűszerek: fahéj, szegfűszeg
Meghámozzuk az almát, cikkekre, kockákra vágjuk, belerakjuk az üvegbe, majd beletesszük a mazsolát is és a fűszereket. Felöntjük egy kevés vízzel, belekeverjük a cukrot, jól felrázzuk, hogy feloldódjon, majd teletöltjük vízzel az üveget.
A lének el kell lepnie az összes alma darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat.
Érlelés:
18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani.
Tanács:
A probiotikus hatás sokkal kisebb, mint a zöldségeknél.
Fogyasztás:
2-3 nap után már iható, de ha tovább érleljük, kb. 1 hétig, kevésbé lesz szénsavas és kevésbé lesz édes. Ha kész van, hűtőben kell tárolni.
Véleményem:
Kellemes ízű üdítő ital. Az alma bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető.