Fermentált üdítőital

Hozzávalók 1 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 1 db alma, vagy bármilyen gyümölcs
  • 1 púpos evőkanál cukor
  • 0,5 l szűrt víz (vagy felforralt és visszahűtött víz)
  • fél marék mazsola
  • esetleg fűszerek: fahéj, szegfűszeg

Meghámozzuk az almát, cikkekre, kockákra vágjuk, belerakjuk az üvegbe, majd beletesszük a mazsolát is és a fűszereket. Felöntjük egy kevés vízzel, belekeverjük a cukrot, jól felrázzuk, hogy feloldódjon, majd teletöltjük vízzel az üveget.
A lének el kell lepnie az összes alma darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani.  

Tanács:

A probiotikus hatás sokkal kisebb, mint a zöldségeknél.

Fogyasztás:

2-3 nap után már iható, de ha tovább érleljük, kb. 1 hétig, kevésbé lesz szénsavas és kevésbé lesz édes. Ha kész van, hűtőben kell tárolni.

Véleményem:

Kellemes ízű üdítő ital. Az alma bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető.