Fogyókúrás tapasztalataim

egészséges ételek fogyókúra egészsgesen finoman

Én a sokféle fogyókúrás módszer közül a “ 90 napos diétát ” (szétválasztó diéta) választottam, mert egy ismerősöm látványosan (17 kg-ot) lefogyott a segítségével 3 hónap alatt. Nekem is sikerült 95 kg-ról 80 kg-ra lefogynom a 90 nap alatt. Sőt az utána következő 2 hónapban sem híztam vissza, hanem még 3 kg-ot leadtam.

 Régebben én nagyon egészségtelenül táplálkoztam. Szinte soha nem reggeliztem, ebédelni is csak ritkán ebédeltem, keveset, leginkább csak vacsoráztam. De ne hidd, hogy este aztán jól bepakoltam, hát nem. Kevés volt a napi kalória bevitelem, mégis szép lassan gyarapodtam az évek alatt.

 A fogyokura alatt állítom, hogy többet ettem, mint előtte, csak mást és gyakrabban. Nekem sikerült fogynom a “90 napos diétá”-val, de szerintem nem az étel típusok szétválasztása miatt, hanem a szervezet számára szükséges kalóriánál kevesebb és rendszeres energia bevitel miatt, ami ez alatt a diéta alatt könnyen volt tartható, mert ha belegondolunk zöldség napon és gyümölcs napon nehéz sok kalóriát fogyasztani. Ez pedig a napok fele.

 A víz napot én kihagytam, mert túlzásnak tartottam.

 Egyébként néha voltak apróbb kihágások az étrendemben, mert csak úgy lehet végig csinálni, ha azért nem kínozzuk magunkat. De a lényeg az, hogy általában, tehát rendszeresen be kell tartani a szabályokat és ennek meg kell, hogy legyen az eredménye hosszútávon. A fogyás nagyon lassú folyamat, nem lehet siettetni, kb. heti 1 kg-ot lehet leadni.

Ajánlom a 90_napos_dieta.xls segéd táblázatomat, ami segít kikalkulálni, hogy miből mennyit ehetsz. Érdemes a fogyókúra alatt ezt figyelemmel kísérni, mert utána szert teszel egy rutinra számolgatás nélkül, hogy kb. mennyit ehetsz. Nem olyan bonyolult, mint ahogy az ember elsőre gondolná. Hamar meg tudod tervezni a másnapi étrendedet, és este könnyen, gyorsan el is tudod készíteni.

A fogyókúrám alatt az alábbi szabályokat próbáltam betartani, ami persze nem volt könnyű, de végül is csak akaraterő kérdése:

  • Étkezések előtt sok folyadék fogyasztásának a hatására kevesebb étel fogy.
  • Napi min. 2-2,5 liter vizet kell inni.
  • Lehetőleg rostban gazdag (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák) ételeket kell fogyasztani (napi min. 25 g rost anyag javasolt).
  • Kevés kenyeret szabad enni, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készültet.
  • A cukor fogyasztást minden formában csökkenteni kell, amennyire csak lehet.
  • Naponta min. 3-szor kell enni (szénhidrát elosztás nap közben), egy tányér ételt. Nincs repeta, és az étkezések közözött falatozás, mert észrevétlenül túl lépjük a napi kalória adagunkat.
  • A ritka nagyobb tömegű étel elfogyasztásával járó étkezések emelik a vérzsírok szintjét és ezáltal gátolják a fogyást.
  • Soha nem szabad annyit enni, hogy már “több nem fér”. Csak annyit, hogy elmúljon az éhség.
  • A finomított szénhidrátok glikémiás indexét fehérje együtt fogyasztásával csökkenthetjük. Magas glikémiás index esetén a zsírlerakódás valószínűsége nagyobb.
  • Csökkentsük a napi kalória bevitelünk szénhidrát arányát, és azt is lehetőleg inkább délelőtt fogyasszuk, mert a felesleg zsírrá alakulhat át.
  • Alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasszunk (mint pl. teljes őrlésű lisztből készült termékek, bab, lencse, borsó, zöldségek, durumtészta, barnarizs…).
  • Mellőzzük a magasabb glikémiás indexű szenhidrátokat (mint pl. rizs, kukorica, burgonya, fehér lisztből készült termékek…).
  • Ülve, lassan kell enni.
  • A vacsora lehetőleg 18 óra előtt legyen és kevés legyen, mert éjszaka a zsírlerakódás nagyobb lehet.
  • Ajánlatos a diéta alatt multivitamint szedni.
  • Napi 0,5-1 óra testmozgás ajánlott, de legalább 2 naponta (pl. kerékpározás, erőltetett séta, úszás, futás…).
    A közhiedelemmel ellentétben nem a hasizom gyakorlatoktól lesz laposabb a hasunk, mert bármit tornázol, a zsír mindenhol leépül. Akkor hatékony a fogyás, ha minél nagyobb izmokat mozgatunk huzamosan, emelkedett pulzusszám mellet.
  • Túl kevés napi kalória bevitel hatására 7-10 nap múlva a szervezet védekezni kezd és lelassítja az alapanyagcserét. Utána már hiába eszel kevesebbet, nem fogysz tovább, a kúra után pedig először a zsírréteg alakul ki újra.
  • Legújabb tudományos vizsgálatok szerint a drasztikus fogyókura hatására minden leadott kilogrammból fél kiló fogyás az izomtömegből történik. Mivel az izmokban játszódik le az anyagcsere folyamatok nagy része, ezért az izomtömeg csökkenés az alapanyagcserénk csökkenését eredményezi. Ekkor egyre kevesebb energiát használunk fel, melynek következménye az, hogy egy idő után akarva-akaratlanul a diétánk mellett is hízni kezdünk. Leadott kilóink észrevétlenül visszarakódnak, kezdünk “jojózni” a testtömegünkkel. Hogy ez ne fordulhasson elő, oda kell figyelni a szükséges fehérje bevitelre, és a diéta befejezése után mindenképpen szükséges a mozgás.
  • A kúra után fokozatosan szabad növelni a napi energia bevitelt, és legalább 2 naponta sportolással növelni kell az alapanyagcserét.
  • Csökkenteni kell az állati eredetű zsírok fogyasztását (mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat).
  • Használj telítetlen zsírsavakban gazdag olajat, oliva olajat, margarint és majonézt (pl. Flora margarint és Flora majonézt)
  • Hetente háromszor fogyasszál halat.
  • A helyes étrend nagyon fontos, mert megfelelő étrenddel, akár edzések nélkül is le tudsz fogyni, viszont helytelen táplálkozás mellet hiába edzel, nem fogsz lefogyni. De az edzés mindenképpen segíti a fogyást.

Ezeket a szabályokat célszerű a fogyókúra után is szem előtt tartani, és akkor garantált, hogy nem hízol vissza, egészségesebben táplálkozol, és egészségesen élsz.