Útifűmaghéj kúra

Valóságos bélradír, ha túlsúlyos vagy.
A két-három hetes útifűmaghéj-kúra beindítja a fogyást.

A rostszegény táplálkozás a salakanyagok felszaporodásához, lelassult emésztéshez, elhízáshoz, azon keresztül pedig sok egészségügyi problémához vezet. Ha komolyan gondolod, hogy szeretnél lefogyni, nem pár napos, hetes fogyókúraprogramokra van szükséged, hanem tartós életmódváltásra. Ennek pedig egyik kiegészítő eleme lehet az útifűmaghéj kúra. Nagyon fontos a megelelő mennyiségű rost tartalom fogyasztása, ami napi minimum 25 g. Átlagos étreddel ennek csak a fele szokott összejönni, ezért ezt kipótolva napi 2 evőkanál útimagfűt elfogyasztva már elérhető a 25 g.

A rostszegény táplálkozás túlsúlyhoz vezet

A rostszegény, állati eredetű zsírban és szénhidrátban gazdag táplálkozás következtében az emésztőrendszerben felhalmozódnak a bomlástermékek. Ezek a salakanyagok elegendő rost- és folyadékbevitel hiányában hosszú ideig a bélben maradnak, akadályozzák a tápanyagok felszívódását, kedveznek a gyulladások kialakulásának, betegségek okozói lehetnek. A lelassult anyagcsere következtében gyaraoidnak a plusz kilók, és lassan, de biztosan bekövetkezik az elhízás.

A rostbevitelt növelni kell

Azon kívül, hogy a tartós fogyás érdekében sok rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét kell fogyasztani, érdemes minimalizálni a finomított szénhidrátban (fehér lisztben, cukorban) gazdag ételek fogyasztását is. Természetesen az életmódváltás részeként nagyon fontos a mozgás növelése.

Útifűmaghéj kúra

A rostbevitel növelését olyan táplálékkiegészítők is segíthetik, mint a 85%-os rosttartalommal rendelkező útifűmaghéj. Az egynyári bolhamag útifű nevű növény maghéjának őrleménye nagy mértében hozzájárul az emésztési folyamatok gyorsításához, segít megszabadulni a salakanyagoktól, és beindítja a fogyást, még jelentős túlsúly esetén is. Szorulás esetén is jótékony hatása van.

Reggel, este egy pohárral

A gyógynövényboltokban kapható útifűmaghéjból egy evőkanálnyit kell elkeverni 1,5-2 deciliter vízben, gyümölcslében vagy teában, tejben nem jó, mert nem duzzad meg. Egy kevés édesítőszerrel egész kellmes ital lehet. Reggel és este 20-30 perccel étkezés előtt javasolt egy-egy pohárral meginni belőle.
Arra ügyelni kell, hogy amint felkeverted a pohárban az őrleményt, minél hamarabb el kell fogyasztani, mert az útifűmaghéj magas rosttartalma miatt gyorsan megszívja magát, és zselés állagú lesz.

2-3 hetes kúra

Ennek következtében a bélfalra tapadt salakanyagokat hatékonyan eltávolítja, segíti a bél perisztaltikus mozgását azáltal, hogy az akár tízszeresére nőtt maghéj nyomást gyakorolt a bélfalra, ráadásul megnyugtatja a nyálkahártyát is, ám nem szerencsés, ha a zselésedés már a gyomorba kerülés előtt megtörténik.

Napi 2 liter folyadék

A kúrát érdemes 2-3 hétig folytatni, és félévente megismételni. A kúra ideje alatt és utána is minimalizálni kell a finomított szénhidrátok és a vörös húsok fogyasztását, több rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt kell fogyazstani, és nagyon fontos, hogy naponta legalább 2 liter vizet el kell fogyasztani. Ha ez nincs meg, a rostanyagok a bélrendszerben maradnak, és a kúrával épp az ellenkező hatást éred el.