Fermentált cékla, édes

Hozzávalók 2 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 1 kg cékla
  • víz
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéj, kurkuma

Meghámozzuk a céklát, pár szeletet vágunk, amit majd a tetejére helyezünk az üvegben. A többi céklát lereszeljük, vagy vékonyan szeleteljük.
Elkészítjük a sós oldatot.  Felforraljuk a vizet, belekeverünk 3%-nyi sót, majd lehűtjük. Ez fontos, mert ha túl melegen használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat.
Tegyük az üveg aljára a fűszereket.
Jó szorosan nyomkodjuk az üvegbe a lereszelt céklát, majd öntsük rá a sós oldatot, utána helyezzük a tetejére a cékla szeleteket.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes cékla darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Helyezzük hűvös helyre. 21 nap után már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

Kb. 3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

Szerintem nem lett eléggé intenzív a savanyú íze, ha csak szeletelve van, ezért megpróbáltam lereszelt (nagyobb felületű) céklával is. 3%-os arányban besóztam a lereszelt céklát, majd kicsit kinyomkodva beletettem az üvegbe, utána a levét ráöntöttem. Leszorítottam egy cékla szelettel. (2 db 50 dkg cékla 500 ml-es üvegbe)