Elkészítési idő: 1,5 óra.
A brokkolit sós vízben megfőzzük. A hagymát apró kockákra vágjuk, és az olajon megpirítjuk a felkockázott szalonnával. A felvágottat vékony csíkokra vágjuk. Amikor megfőtt a brokkoli, lecsepegtetjük. Egy tűzálló tál aljára kanalazzuk a pirított hagymát, ráhelyezzük a brokkolikat és a felvágottat. A vajat lassú tűzön felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet (mintha sima rántást készítenénk), és kis adagokban hozzáöntjük a forró tejet. Ha elértük a megfelelő sűrűségű besamel mártást, sóval, borssal ízesítjük, majd ráöntjük a zöldségre. A besamel mártás helyettesíthető tejföllel is, úgy is finom. Tetejére sajtot reszelünk, majd előmelegített sütőben készre sütjük.