6. Saláták

Kovászos uborka (káposztával)

Elkészítési idő: 50 perc.

Hozzávalók 5 literes üvegbe:

Elkészítés módja


Az uborkát kefével többször, váltott vízben negmossuk. Az uborka két végét levágjuk, hosszába bevagdossuk. a lemosott kapor felét belerakjuk egy 5 literes üveg aljába, majd az uborkákat ráhelyezzük az üvegben állítva, szorosan. Beszúrjuk közé a fokhagyma gerezdeket. A tetejére helyezzük a maradék kaprot. A vízet felforraljuk, belekeverjük a sót, 5 perc után lezárjuk. Haggyuk hűlni 5 percig, majd még melegen, de nem forrón, ráöntjük az üvegbe elhelyezett uborkákra. A tetejére tesszük a pirított kenyeret, majd lefedjük egy kis tányérral. Kitesszük a napra. Fontos, hogy érje a napfény. Ha beindul, pótoljuk a vízet a maradék sós vízzel. Kb. 2-3 napot napoztatjuk, utána kiszedjük az uborkákat kisebb üvegekbe, és ráöntük a leszűrt levét. 1-2 napig még érlelődhet szobahőmérsékleten, de utána hűtőbe kell tenni, hogy elálljon akár 6 hónapig is.

Tálalás:

Nagyon finom savanyúság nyáron lehűtve, de akár magában is.

Nem tetszett a recept? Inkább fogyi szeretnél? Kattints IDE!