Elkészítési idő: 50 perc.
Az uborkát kefével többször,
váltott
vízben negmossuk. Az uborka két
végét levágjuk, hosszába
bevagdossuk. a
lemosott kapor felét belerakjuk
egy 5 literes üveg aljába, majd az
uborkákat
ráhelyezzük az üvegben
állítva, szorosan. Beszúrjuk
közé a
fokhagyma gerezdeket. A tetejére helyezzük a
maradék
kaprot. A vízet
felforraljuk, belekeverjük a sót, 5 perc
után
lezárjuk. Haggyuk hűlni 5 percig, majd még melegen, de nem forrón, ráöntjük az üvegbe
elhelyezett
uborkákra. A tetejére
tesszük a pirított kenyeret, majd lefedjük
egy kis
tányérral. Kitesszük
a napra. Fontos, hogy érje a napfény. Ha beindul,
pótoljuk a vízet a
maradék sós vízzel. Kb. 2-3 napot
napoztatjuk,
utána kiszedjük az
uborkákat kisebb üvegekbe, és
ráöntük a leszűrt levét. 1-2
napig még
érlelődhet szobahőmérsékleten, de
utána
hűtőbe kell tenni, hogy elálljon akár 6
hónapig is.