Cukorbeteg diéta

cukorbeteg diéta

A cukorbetegség tulajdonképpen a cukorháztartás felborulását jelenti, ami a megfelelő diétát betartva hatékonyan tartható, és a szövődmények megelőzhetők. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli. A vérben lévő cukrot juttatja be a sejtekbe. Egészséges embereknél a szervezet inzulin termelése pont olyan mértékű, ami szükséges van a cukor beépítéséhez. Ha a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint termelni vagy a mennyiség ellenére az inzulin nem képes feladatát ellátni, akkor a vérben lévő cukor nem tud beépülni, hanem a vérben marad. Ezt a magas vércukor szint. A kezelés mindig a diétaval együtt hatásos. Ekkor az étrendet egyénre szabva kell megállapítani fizikai tulajdonságok alapján. Az a cél, hogy a vércukortartalom normális legyen.

Az 1-es típusú diabétesznél még nincs inzulintermelés. Ekkor fontos az inzulinnak a pótlása, és a diéta betartása, csak így tartható normális szinten a vércukorszint.

A 2-es típusú diabétesz kialakulása általában idős korban jellemző. Ekkor a hasnyálmirigy inzulintermelése nem kielégítő a vér cukortartalmához képest. Általában a nem megfelelő étkezési szokások és a mozgáshiány miatti elhízás az oka. A vércukorszintfokozatosan nő, így az inzulin egyre nehezebben és kevésbé tudja ellátni feladatát. Ennél a betegségnél a súlyfelesleg leadása a legfontosabb. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás szinte „csodákra” képes, a vércukorszint rögtön csökkenhet.

A cukorbetegek diétája nem egy különlegesen szigorú étrendet jelent. Az energia egy mennyiség, amit szervezetünkbe juttatunk, az egyénre szabottan meghatározott, amihez a kalóriatáblázatot kell használni. Akinek fontos a fogyás, annak célszerű egy 1400-1600 kalóriás, energiában szegény étrendet bevezetni. Ezt nagyon változatosan lehet megtervezni, sok meleg és hideg étel létezik, amellyel úgy tartható acukorbeteg diéta, hogy még élvezetes is lehet.

A cukorbetegség súlyosságától függetlenül, mindenkinek ajánlott a napi ötszöri étkezés, ezáltal elkerülhető a nagy vércukor ingadozás. Érdemes lehet diétás naplót vezetni, így nem valószínű, hogy elszámoljuk magunkat.

Táplálkozási tanácsok letöltése cukorbetegeknek:

Glikémiás index táblázat, amit érdemes lehet alkalmazni
Étrendi útmutató cukorbetegeknek
Étrendi ajánlások cukorbetegeknek