Köszvény diéta

Köszvény diéta, köszvény diétás kezelése

A köszvény a purinanyagcsere zavarának a következménye. A tüneteket a húgysavval túltelített testfolyadékokból kiváló és a különböző szövetekben lerakódó mononátriumurát-monohidrát kristályok okozzák. 
A köszvényben a húgysavanyagcsere zavarához gyakran társul a szénhidrát- és a zsíranyagcsere zavara is.
Kialakulásában a genetikai okokon kívül – a fokozott húgysavképződés és a csökkent kiválasztás mellett – környezeti tényezők is szerepet játszanak. A húgysav részben a szervezet saját sejtmagjaiban, részben pedig a táplálékkal felvett sejtmagokban lévő purinbázisok lebontása során keletkezik, és a vesében kiválasztódva a vizelettel ürül ki a szervezetből.

 

Purinszegény diétájához a következők ajánlottak.

A szénhidrátban gazdag diétának purinürítő hatása van. A zsírok köszvényes rohamot válthatnak ki. A rohamok fellépésében szerepet játszhatnak a bőséges, fehérje gazdag étkezések, nagyobb mennyiségű alkohol egyidejű fogyasztása mellett. Az ételek készítésénél figyelembe kell venni, hogy mely ételek purintartalma magas, mert ezeket az étrendből száműzni kell.

A diéta összetétele

  • Energia: tápláltsági állapothoz igazodó. A betegek általában elhízottak, ezért az étrend energiaszegény. Éhezéskor a felszaporodó ketontestek miatt a húgysavkiválasztás gátlódik, ezért „koplaló napok” beiktatása a fogyókúrába ellenjavallt.
  • Fehérje: 0,8 g/ttkg, melynek 50-60 %-a növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjeforrások közül a tejet, tejtermékeket részesítsük előnyben, mérsékeljük a húsok, húskészítmények fogyasztását.
  • Zsír: maximum 30 energia % javasolt.
  • Szénhidrát: 3-5 g/ttkg. A szénhidrátok általában purinürítő hatásúak. Kivétel a fruktóz, mely az urátszintet emeli. A diabetes fennállásakor a diabetesnél leírt irányelveket is figyelembe kell venni. Fruktózból készült édesítőszert ne használjunk.
  • Alkohol: tilos, mert a húgysavszintézist növeli,  emeli a laktátszintet aminek hatására a húgysavkiválasztás gátlódik. A sör ezenfelül maga is purint tartalmaz (az alkoholmentes is).
  • Purin: 100-200 mg/nap (normális táplálkozással: 600-1000 mg/nap
  • Folyadék: 2-3 liter/nap (purinürítő hatásúak pl. az alkalikus gyógyvizek, a csalántea)
  • Étkezési ritmus: napi 5-6-szori étkezés javasolt és egyszerre kis mennyiségek

A nyersanyag-válogatás szempontjai


Alacsony purintartalmú, energiaszegény nyersanyagokból zsírszegényen elkészített ételek javasolhatók. 
Az étrend gerincét a zöldségfélék, gyümölcsök és gabonafélék adják zsírszegény tejjel és tejtermékekkel, tojással, valamint kevés sovány hússal, húskészítménnyel kiegészítve. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amit energiamentes italokkal fedezzünk.

Ajánlott és kerülendő nyersanyagok.

  • Zöldségfélék:
    Ajánlott: sárgarépa, tök, kel, káposzta, saláta, paradicsom, uborka, retek, karfiol, karalábé brokkoli, zeller, cukkini, patisszon, padlizsán, burgonya, sütőtök, gomba, cékla, hagyma.
    Kis mennyiségben ajánlott: zöldborsó, zöldbab, paraj, sóska.
    Nem ajánlott: szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója, tofu.
  • Gyümölcsök:
    Ajánlott: alma, körte, szilva, őszi, kajszi, ribizli, narancs, szőlő, eper, málna, meggy, cseresznye
    Nem ajánlott vagy kis mennyiségben: dió, mogyoró, mandula.
  • Gabonaipari termékek:
    Minden ajánlott, kivéve magas zsír és cukortartalmú pékáruk, pl. kakaós csiga, sajtos roló, tepertős pogácsa, stb.
  • Tej, tejtermék:
    Ajánlott: zsírszegény tej, tejtermék, zsírszegény sajt
    Nem ajánlott: zsírdús sajt, -tej,- tejföl, -tejszín
  • Tojás:
    zsírszegényen elkészítve fogyasztható, heti 2-3 db.
  • Hús:
    Kis mennyiségben (30-60 g/nap) sovány húsrészek, sovány felvágottak, előfőzéssel töltött, rakott ételek, felfújt, húsgombóc
    Nem ajánlott: zsíros hús, füstölt, belsőség, kagyló, szalonna, kolbász, hurka, kocsonya.
  • Folyadék:
    napi 2-3 l fogyasztása szükséges, alkalikus gyógyvizek (Salvus, Parádi, Balfi, Csevicei), a csalántea purinürítő hatású, rostos, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek, kávé, tea, kakaó.
    Kerülendő: alkoholos italok, pl. sör (14 mg/dl purint tartalmaz).


    Ajánlott ételcsoportok:

  • Levesek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékek adják az étrendje gerincét, valamint saláták energiaszegény (kefires, ecetes) öntettel, zsírszegény sajttal komplettálva önálló vacsoraként, sűrítés nélküli főzelék (angolos, franciás, lengyeles) csőben sült (sovány tejjel, zsírszegény sajttal), sűrített főzelék (kefires habarással, kevés zsiradékkal rántás).
  • Köretek (energia tartalom figyelembevételével): burgonya, rizs , tészta.
  • Rakott, töltött ételek kis mennyiségű hússal (30-60 g), amiket elő kell főzni a purintartalom csökkentése miatt, zsírszegény kefirrel, tejföllel ajánlott elkészíteni. – Húsokat elő kell főzni, mártással tálalni.
  • Vagdalt, húsgombóc, hús egy részét zöldséggel ajánlott helyettesítenie.
  • Édesség: gyümölcsökből, mesterséges édesítéssel, amennyiben túlsúlyos.


    Kerülendő ételcsoportok:

  • Ne szerepeljen magas kioldott purin tartalmú étel az étrendjében, pl. húsleves, kocsonya, pörkölt, erőleves, pecsenyelé, halkonzerv, vadhúsból ételek.
  • Alkoholos italok fogyasztása, különösen a zsíros étkezést követően, rohamot idézhet elő!
  • Zsíros étel egyrészt rohamot válthat ki, másrészt testsúlygyarapodáshoz vezet, kerülni kell a bő zsiradékban sütést, szalonnával tűzdelést, stb. 

     

    Nézd meg a táblázatomat az élelmiszerek purin tartalmáról.