Fermentált mediterrán karfiol

Hozzávalók 2 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 70 dkg karfiol, rózsáira szedve
  • 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
  • 4 db babérlevél
  • szárított kakukkfű
  • szárított oregano
  • szárított bazsalikom
  • koriandermag
  • mustármag
  • egész bors
  • egész kömény
  • 3-4 gerezd citrom?

A babérleveleket tegyük a befőttes üveg aljára, majd a karfiolrózsákat és az apró fűszereket rétegesen tömködjük az üvegbe, a legfelső darabokat beszorítva annak válla alá. Ezután töltsük fel az üveget 2-3 %-os sóoldattal úgy, hogy a lé a zöldségeket teljesen ellepje. Tegyünk rá egy kisebb fedelet kő nehezékkel, hogy a zöldség ne érhessen ki a léből.

Forrás: https://fermentor.blog.hu/

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

Szerintem …