Zsírégetés leegyszerűsítve

zsirégetés

Miért válik rögeszmévé a zsírégetés oly sok ember számára? Milyen titkok rejlenek a hosszútávon működő zsírégetésben? A zsírégetés lehet egyszerű. A zsírégetés lehet tartós, állandó. A zsírégetés lehet a mindennapi életed alapja! Egyetlen módja annak, hogy befejezettnek tekintsük a zsírégetés folyamatát, az egészséges, értelmes étkezés megszokása. Ja, gondolom ezt és ehhez hasonló szöveget mindenki hallott már. De az emberek, akik lejjebb szeretnék vinni a zsírszázalékukat sokszor eléggé szigorú diétát tartanak, olyat amely nélkülözi bármilyen zsír bevitelét. Az a meggyőződésük, hogy csakis ilyen módszerrel lehet eredményes a zsírégetés. De ez a módszer valójában hátráltatja a zsírégetés folyamatát. Olyan zsírégető diéták, amelyek ideálisnak veszik a 75% szénhidrát bevitelt, arra késztetik a szervezeted, hogy 500%-kal több inzulint engedjen egyszerre a véráramba, mintha ugyanolyan kalória értékű zsírt, vagy fehérjét ennél meg. Mindenesetre, amikor túl sok inzulin kerül egyszerre a véráramba, túl sok kalória próbál egyszerre bekerülni az izomszövetbe, de mivel ott a rendelkezésre álló férőhely limitált, az összes felesleges kalória szépen átmegy a zsírszövetbe, és ott elraktározódik, ínséges időkre. Ez az, amiért a zsír raktározása azt eredményezi, hogy az emberek elhíznak…

A legtöbben ott tévednek, hogy azt hiszik a zsírszegény, vagy teljesen zsírmentes étrend, hatékony zsírégető diéta is egyben. TÉVEDÉS! Szinte az összes zsírszegény, vagy zsírmentes termék tiszta szénhidrát, mert amikor a gyártó „kiszedi” a zsírokat az ilyen típusú termékeiből, általában szénhidrátokkal pótolja őket, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a zsírveszteséget, számunkra. Az ilyen zsírszegény és zsírmentes ételek, arra késztetik a szervezeted, hogy a legegyszerűbben zsírszövetben raktározza el a sok fölösleges szénhidrát-kalóriát, ami ugye azt eredményezi, hogy (ugye már kitaláltad?) ezek a termékek nem éppen zsírégető hatásúak. Ugyanis nem eredményeznek zsírveszteséget. Sokkal célravezetőbb módszer az, hogy megtanuljuk kiválogatni azokat az egészséges ételeket, amelyek gyorsítani fogják a zsírvesztés (nem zsírégetés!) folyamatát.

Egy nagyon egyszerű szabályt kell betartani, amennyire csak lehetséges közel kell maradnunk a természethez. Ez csupán annyit jelent, hogy kerülni kell azokat az ételeket, amelyeket emberi kéz alkotott, mint a tésztafélék, fagylalt vagy kenyér… ezek egyike sem jó választás. A zöldségeket nem emberi kéz alkotta, sem a csirkehúst, vagy halat… tehát ezek a jó választás. Dr. Mauro DiPasquale könyve, a „Metabolic Diet”, arra tanít minket, hogyan válogassuk össze úgy ételeinket, hogy a zsírveszteség sikeres legyen. Dr. DiPasquale összeállított egy olyan listát amely csak alacsony szénhidráttartalmú ételeket tartalmaz, amelyek segítenek a zsírveszteségben, ez a lényege az általa megalkotott „Metabolic diétának”. A Metabolic Diet már ezreket segített abban, hogyan tanuljanak meg úgy étkezni, hogy az csökkentse, és ne növelje a testzsír százalékot, fokozza az anyagcserét, és zsírveszteséget okozzon. Megtanította tehát őket arra, hogyan fogyjanak és étkezzenek okosan.

Az emberi anyagcserét az égő tűzzel szoktam összehasonlítani, hogy érzékeltessem az emberekkel, hogyan étkezzenek úgy, hogy az zsírveszteséget okozzon. Mi történik, ha fát dobunk a parázsló tűzre? Az égés fokozódik, és lobogó tűz lesz az eredménye. Ahogyan elég a fa, a tűz égése lelassul, visszaáll az az állapot, amíg újra csak a parázs marad, így takarít meg a tűz, szervezetünkhöz hasonlóan energiát, hogy ne aludjon ki. Adjunk hozzá még egyszer fát és újból sokkal erősebb lángon fog égni, több energiával. Ha folyamatosan dobunk fát a tűzre, az állandóan égni fog, az égés nem lassul le. Képzeljük el, hogy a szervezetünk tűz, és az étel amit beviszünk a fa amellyel a tűz lángjait életben tartjuk. Amikor eszel, az hasonló ahhoz mint amikor fát dobunk a tűzre, a tested az ételt energiaként égeti el. Ez a titka annak, hogy a sikeres diéta alapja a napi hat kimért étkezés, beosztva egy egész napra. Ez a technika az, ami a tüzet folytonos égésre készteti, és nem engedi az égést lelassulni. A nem evés (éhezés) lelassítja az anyagcserét. A lassú anyagcsere nem éget el kalóriát, hogy energiát nyerjen belőle, helyette lelassít minden folyamatot, hogy spórolja az energiát, és az agyunk éhségérzetet produkál. Erre a test lelassít mindent, hogy minél jobban spóroljon, míg a végén egyfajta túlélési fokozatba kapcsol. A következő étel, amit megeszünk, ennek megfelelően, azt az üzenetet hozza elő az agyunkból: raktározz, raktározz, raktározz! Van ennek értelme? Ez az amiért az éhezés és rendszertelen étkezés, úgymond visszafelé sül el. Mindamellett, a mérleg mutathat eredményt, a testtömegünk ti. az éhezés alatt csökken, de ez sajnos az izomszövetek feláldozásával járó, igazából nem kívánatos csökkenés, mert sajnos az izomszövet az, amit a legkönnyebben bont le a szervezet, amikor energiahiánya van. És ezt nem szeretnénk, mert az izomsejtjeink égetik a zsírt (amikor nem mozgunk, akkor is!). A zsírsejtjeink, viszont nem, azok inkább raktározzák!

Vissza a tűzhöz. Mi történik, amikor egy műanyag zacskót dobunk a tűzbe? Pillanatok alatt fellángol, szinte rögtön elolvad és eltűnik, de vele együtt a lángok is amiket táplált. Ezt össze lehet hasonlítani azokkal az ételekkel, amelyeknek magas a glikémiás indexük, magas a cukortartalmuk, vagyis az egyszerű szénhidrátokkal… Pontosan ugyanez történik a szervezetünkben, a cukor hihetetlenül gyorsan ég el, és mozgás hiányában a felesleges energia CSAK zsírként raktározódhat el, lelassítva a rákövetkező időben az égési folyamatot. A másik oldalon megnézhetjük, hogyan ég el egy szelet hús (fehérje), szépen lassan, egyenletesen bocsátva ki az energiát. A diétának nem megsemmisítő hatása kell legyen, ez egészen egyszerű és érthető folyamat, ha így gondolunk rá.

A legkönnyebb úgy elkezdeni egy zsírégető, testtömeg csökkentő diétát, ha először csak kicsi, egyszerű változásokat alkalmazunk az étrendünkben. Bizonyos ételeket cseréljünk ki úgy, hogy ne érrezük ijesztőnek a diétázást. Ez az amiért a legtöbb ember abbahagyja a diétázást, vagy megreked az ún. jo-jó hatás poklában (pár kilót le, utána még többet fel). Például, ha a napot egy tálka gabonapehellyel szoktad kezdeni, cseréld le a 2,7% vagy zsírosabb tejet a lehető legsoványabbra, amit meg lehet venni. A lefölözött tej jobb a szervezetednek mint a teljes (kevesebb zsír és kalória). Egy felmérés szerint (Center for Science in the Public Interest) a kóstolók mindössze 5% tudta teljes biztonsággal megkülönböztetni a teljes (zsíros), félzsíros és fölözött tejet. A kóstolók negyede (kb. 25%) még a teljes (a legtöbb zsírt tartalmazó) tejet sem tudta megkülönböztetni a fölözött tejtől (ami ugye zsírtalan). A fölözött tejet később le lehet cserélni vaníliás vagy epres fehérjeporra. A következő lépés az amikor a gabonapelyhet, ami úgyis nagyrészt cukor, nem csak gabona, lecseréljük fehérjeturmixra. A proteinturmixba esetleg belerakhatunk pár szem gyümölcsöt, vagy tojásfehérjét. A kávé helyett, amit agyonédesítünk cukrozott sűrített tejjel, használjunk inkább cukrozatlan sovány sűrített tejet és édesítőt. Szereti a hamburgert? Általában marhahús van bennük, de ha lecseréljük egy sima pulyka mellfilé szeletre, megfelelően fűszerezve, az már sokkal jobb és kevésbé hizlaló választás. Annyi változatos „csere”-étel van amit elkészíthetünk, hogy egy idő után már észre sem vesszük, hogy diétázunk…ez lesz a második természetünk.

Továbbra is sóvárogsz az édesség után? Minek kínozni magad? Egyél egy szelet csoki tortát, legyél túl rajta… persze ez nem azt jelenti, hogy egész csoki tortára kell cserélni az egyik, vagy ne adj isten az összes étkezést. Ez már problémás és hizlaló étrend lenne. Mértéktartás, a megoldás. Nem bírsz leszokni a szénsavas italokról? A diétás szénsavas ital sajnos nem megoldás a problémára. Ha a szénsav az ami hiányzik, szokjunk át először a szénsavas ízesített ásványvízre, utána a szénsavasra simára és a végén a jó öreg sima H2O-ra. Persze néha, ha nagy a kísértés megihatunk egy pohár kólát, de ne ez legyen az egyedüli folyadék amit fogyasztasz egész nap. Érthető? Minél egészségesebbé teszed a diétádat, annál jobban fogod érezni magad, fizikailag és emocionálisan is, és annál könnyebb lesz megmaradni a helyes úton. Ha lassan, fokozatosan vezeted be ezeket a változásokat, észre sem fogod venni, hogy diétázol, és utána könnyű lesz majd megtartani az ideális, egészséges testsúlyt is.

Zsír – lexikon
 1. A zsír A növényi és állati szövetekben egyaránt megtalálható lipidek szerkezetileg eltérő anyagok. Közös tulajdonságuk, hogy vízben nem vagy alig, szerves oldószerekben jól oldódnak. A szervezetben lévő zsírok egy része – így a koleszterin és a foszfolipidek – a sejtmembránok nélkülözhetetlen elemei. A lipidek egy másik része – zömmel triglicerid formájában – a zsírraktárakban van.
 2. Zsíranyagcsere: Kémiailag különböző anyagoknak, a lipideknek az állati és emberi szervezetben történő átalakulása. A táplálékkal a bélbe jutva a zsírok először epesavakkal és származékaikkal keverednek, majd emésztésük a lipázok hatására indul meg. A zsírsavak a sejtekben oxidatív úton bomlanak tovább. A zsír- és szénhidrátanyag csere egymással összekapcsolódik, mivel azok a zsírok amelyek nem bomlanak le teljesen, újra zsírsavvá ill. szénhidráttá alakulhatnak, ugyanígy a szénhidrátok is alakulhatnak zsírokká a szervezetben ( pl. sertés hízlalás kukoricával). A zsíranyagcserében központi szerepe van a májnak.
 3. Az étkezési zsírok fajtái
  – telített zsírsavak: főként állati származékok, kivéve a kókuszzsír
  – egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak : főként növényi származékok, kivéve a halolajMinden zsírfélénél hevítéskor egy bizonyos hőfokon teljes bomlás következik be, ilyenkor toxikus anyagok termelődnek.Sertésszír : szobahőmérsékleten szilárd, telített zsírsav tartalma nagyobb, mint a telítetlen Baromfizsír: több telítetlen zsírsavat tartalmaz mint a sertészsír, ezért kevésbé szilárd Vaj : telített zsírsav tartalma nagyobb, mint a telítetlen, viszont több esszenciális zsírsavat tartalmaz, mint más állati eredetű zsiradék Növényi olajok : esszenciális zsírsavtartalma jelentős Olivaolaj : egyszeresen telítetlen olajsavban gazdag, koleszterin csökkentő hatása van Margarinok : olajokból, hidrogénezés útján keményítik, telített zsírsav tartalma nagyobb mint az olajoké Halolaj : a tengeri halak olajára jellemző, hogy főleg többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, pl. omega3.Jelentősége a szervezet számára: – zsírban oldódó vitaminok ( A, D, E, K ) hasznosulása – esszenciális ( teljes értékű ) zsírsavak ( F vitamin ) : a szervezet nem képes előállítani, táplálékkal visszük be. – fontos energiaforrásJavasolt zsiradékok: növényi olajok ( hidegen sajtolt) – főleg olivaolaj, tökmagolaj, lenmag- olaj (omega 3), halolaj (omega 3)
 4. Mennyi zsír szükséges a testünkben? Testzsír százalék A testtömegben a zsír %-os aránya. Természetesen ez nem mind az, amit le kell fogynunk, hiszen a zsigerekben és az izomrostok között is található zsír. Ennek a mérésére a két legelterjedtebb módszer: 1. Bőrredő mérés – meghatározott helyeken egy erre szolgáló eszközzel ( kaliper ) és ezekből az adatokból számítják ki a testzsír százalékot. 2. Elemmel működő mérőeszköz, használata gyors és egyszerű. Természetesen a testzsír százalék is egyénileg változó, függ a nemtől, kortól, örökletes tényezőktől stb. A lényege inkább az, hogy ha mindig ugyan úgy történik a mérés, az egyéni változásokat tükrözi hitelesen. Viszonyításként néhány érték: Férfiak: 0-5% – létfontosságú zsír 5-13% – sportolók 10 – 18% – optimális fittség 20 – 25% – túlsúly 25 % fölött – krónikus elhízás Nők: 0 – 10% – létfontosságú zsír 10 – 15% – sportolók 14 – 20% – optimális fittség 20 – 25% – átlagos 26 – 35% – túlsúly 35% fölött – krónikus elhízás
 5. Mennyi zsír szükséges a táplálkozásunkban A napi zsírbevitel ne haladja meg a napi energia bevitel 25 %-át, de ez a fölső határ! Fogyókúránál ezt az értéket célszerű 15 – 20 %-ra csökkenteni, figyelembe véve az étrend összeállításánál a rejtett zsiradékokat.
 6. A „háj„ definíciója Zsírszövet: a kötőszövetek egyik formája; olyan retikulum sejtekből áll, melyekben zsírcseppek rakódtak le. A zsírcseppek egyetlen nagy cseppé folyva össze, a sejtmagot a sejt szélére szorítják és lelapítják. Zsírszövet található a bőr és a savas hártyák alatt, a bélfodorban, a csontvelőben az izmok kötőszövetében stb. Kóros felszaporodását elhízásnak nevezik.
 7. Lélek és túlsúly – Ego anyaga
 8. Fogyás – táplálkozási tényezők: Az étkezéssel bevitt zsírmennyiség csökkentése – összehasonlító táblázat Amennyiben fogyni akarunk, törekedni kell rá, hogy az elfogyasztott zsír mennyiségét jelentősen korlátozzuk, atáplálékkal bevitt zsírok pedig elsősorban egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazzanak. Elsősorban hidegen sajtolt olajokat salátára,( pl. oliva-, tökmag-m, csíraolajok), tengeri herkentyűket ( omega3 zsírsav) fogyasszunk. Húsokból a szárnyast részesítsük előnyben, természetesen bőr nélkül. Segítségként íme egy összehasonlító táblázat néhány legkedveltebb élelmiszer zsírtartalmáról: ZSÍROS SOVÁNY TERMÉK/ 100g ZSÍR % TERMÉK/ 100g ZSÍR % zsúrkenyér 10 Bakonyi barna kenyér 0,8 Diós tekercs (kelt) 26 Vizes zsemle 0,7 dió 57 Friss kókuszdió 37 földimogyoró 47,2 gesztenye 1,5 Főtt császárhús 65 baromfivirsli 13 tepertő 83,2 pulykajava 1,5 margarin 79 vajkrém 40 téliszalámi 46,1 gépsonka 7,1 kenőmájas 30 Párizsi, krinolin,szafaládé 18,2 sertésdagadó 42 csirkemell 1 sertéslapocka 23,9 rák 0,8 Hízott liba 35 Marhahús bélszín 4,4 birka 26,4 borjú 4,5 Tejföl 20% 20 % Joghurt gyümölcsös 2 Tejföl 12% 12% Kefir sovány 0,1 Tejszín, hab 30 Zsírszegény tej 0,1 Tehéntúró zsíros 12,2 Tehéntúró sovány 0,5 Túró Rudi 18,2 Mazsolás, vaníliás krémtúró 8,8 Trappista sajt 28,1 Tolnai sovány sajt 10 Parmezán, Ementáli, Pannónia sajt 29 Túra sovány sajt 8,4 Márványsajt 45 Fokhagymás, köményes sajt 10 Mogyorós tejcsokoládé 45,6 Konyakos meggy 17,4 Töltött ostya 30 Háztartási keksz 6,8 Tejes jégkrém 17,7 Citrom fagylalt 0 Dr. Bíró – Dr. Lindner: Tápanyagtáblázat
 9. Fogyás – testmozgással Zsírégető edzés A szervezet elsődleges energiaforrása a szénhidrát ( vércukor, izomglikogén ), ezért az edzés első 20-30 percében ehhez nyúl. Akkor tudunk hatásos zsírégető edzést végezni, ha nem túl magas pulzusszám mellett – pl. kocogás, erőteljes gyaloglás mellett még tudunk beszélgetni – 30 percet meghaladó edzést végzünk. Fokozatosan emelve az időt, 50-60 percet érjünk el. Ekkor van ideje a szervezetünknek arra, hogy elegendő oxigént vehessen fel a zsír elégetéséhez. Ha heti 3-5 alkalommal végzünk ilyen edzést, ezzel az alapanyagcserénket is gyorsítjuk. Zsírégető sportok: alacsony intenzitású aerobik, gyaloglás, kocogás, hegymászás, kerékpározás, sí, stb. Pulzus célzónák Pulzus : a szív percenkénti ütésszáma. Jól kitapintható a csukló belső felén, vagy a nyaki ütőéren Mint a zsírégető edzésnél már utaltunk rá, nem mindegy, hogy milyen edzésen milyen pulzusszámon dolgozunk. Fontos tudni, hogy a pulzusszámot befolyásolja a nem, a kor, a testsúly, az edzettségi állapot és a pillanatnyi egészségi állapot, valamint genetikai tényezők. Ebből következik, hogy minden embernél más, sőt más –más időszakokban sem egyformán reagálunk a terhelésre. Az edzett embernek nagy intervallumban mozog a pulzusa, pl. nyugalmi pulzus: 55 BPM (Beat per Minute), maximális pulzus 190 BPM. Az edzetlennél ez a tartomány lehet pl. 75 – 150 BPM. A nyugalmi pulzust lehetőleg reggel ébredés után mérjük, mielőtt felkelnénk. 3-4 nap átlaga már elég pontos adat. A max. pulzushoz meg ne próbáljuk magunkat a maximumig kihajtani, ezt a következő módon számolhatjuk ki: 220- az életkor.( Edzetteknél ez a képlet kábé 80 %-nak felel meg!) A zsírégető pulzus célzóna: A max pulzus 60-70%-a. Tehát: 220 – az életkor x 0,65. Ez a max pulzusnak a 65%-a. Állóképesség fejlesztő pulzus célzóna : a max. pulzus 80-90%-a. Tehát: 220- az életkor x 0.85. Ez a max. pulzus 85%-a.
 10. Tartós fogyás : a szervezet átkódolása komplex programmal Ne higgyünk a csodafogyókúrákban! – 10kg fogyás 3 hét alatt – csak csokoládéval : NEM IGAZ ! – pulzáló öv a hasunkon tévézés és nassolás közben : NEM IGAZ ! – 10 kg fogyás kenőccsel : MEM IGAZ ! – és még folytathatnánk a sort! Tudomásul kell venni, hogy TARTÓS súlycsökkenés kizárólag életre szóló életmód váltással érhető el ! – Koplalás és drasztikus diéták helyett napi ötszöri étkezés. Ez egyenletes, gyors égetésre ösztönzi a szervezetet. – Soha ne csökkentsük a napi kalória mennyiséget az alapanyagcsere értéke alá! Ez nőknél kb. 1300kcal. Ha ennél kevesebb, biztos, hogy takarékra áll a szervezet és indul a jojó –effektus! – Kb. 1500 – 1600 kcal öt étkezésre elosztva – ez az ideális és betartható hosszú távon is ! – Mínusz 200 – 400 kalóriát jelent alkalmanként a heti 3-5 alkalommal végzett aerob , zsírégető edzés. De ennél is fontosabb, hogy a rendszeres testmozgás is gyorsítja az anyagcserét ! – Fogyasszunk rostban gazdag élelmiszereket: zöldségek, gyümölcsük, müzlik, teljes őrlésű lisztből készült pékáru. Ezeknek nagy a telítő értéke, valamint a rostok a zsírokat is megkötik és gyorsítják a kiürülésüket a szervezetből. – Erősítsük izmainkat! Az izomtömeg fenntartása nyugalmi állapotban is több kalóriát igényel, mint a zsír. – Ne legyünk türelmetlenek! A szervezet átkódolása, az anyagcsere tartós felgyorsítása hosszú időt vesz igénybe. – Az új életmód az egész közérzetünkre, egészségünkre is pozitív hatással van. Ezért ez nem egy 3 hetes project, hanem egész életre szóló! Minden drasztikus, hosszú távon betarthatatlan módszer kudarcra van ítélve! – Kerüljük a végleteket!
Új utakon a kövértől az ideális test súlyig

Nehéz a csontom. Mindenért a hormonok a felelősek. A génjeim áldozata vagyok, ezért van rajtam a súlyfelesleg. Ismerősen cseng? Testünk összetétele, szervezetünk működése az ősember vadász és gyűjtögető korszaka óta semmit sem változott. A testet felépítő 70 billió sejtből a női szervezetben 21,4 milliárd a zsírsejt, amelyek arra várnak, hogy etessük, táplálékhoz juttassuk úgy, mint százezer évvel ezelőtt. A szervezet nincs tekintettel a világ fejlődésére, mert a saját programja változatlan: minden gramm zsiradék, amit azonnal nem használunk fel, elraktározódik a nehéz időkre. Így aztán a zsír nem épül le, hanem megvastagodik, főleg a hason, a csípőn, és a fenéken. Szabad út a „jó” zsíroknak A kutatók az étkezés terén sok mindenben nem értenek egyet, de abban igen, hogy a zsír kövérré tesz. De nem mindegyik és nem minden esetben. Egyik oldalon áll az a zsír, amiből a kilók adódnak. A másik oldalon egy ideális energiaraktározó, mely elengedhetetlenül fontos a sejtfal felépülésében, főszereplő a hormonok és egyéb hírvivőanyagok szállításában. A helytelen táplálkozással az egyébként is szép számú zsírsejtek megsokszorozódhatnak, az étkezési zsíroktól pedig a zsírsejtek úgy felfújódnak, mint egy léggömb. A legrosszabb pedig az, hogy egy védekezési mechanizmus révén nem halnak el, és nem is ürülnek ki teljesen. A legújabb teóriák szerint az emberi szervezet rendelkezik egy hardware-rel, ami táplálékfelvételre, túlélésre, zsírraktározásra van beállva. Ugyanakkor van software-je is, ami lehetővé teszi, hogy a régi anyagcsere folyamatokat kijátszhassuk. Nézzük meg hogyan.

Zsírégetés étkezéssel

Miért karcsúsít a sokoldalú, változatos étkezés? A sok zsír egészségtelen, de teljesen elhagyni sem lehet. A szervezet és az alak számára is nélkülözhetetlen. Hogyan tartható meg az egyensúly? A zsír olykor annyira jól esik, főleg ha csokoládénak hívják. Ha felhagynánk a csoki evéssel, akár hat kilóval is kevesebbet nyomhatnánk. Ne együnk tehát se csokit, se zsiradékot? Csak azt ne! A zsírnak ugyanis bizonyos korlátok között, több jó oldala is van. Először is: optimálisan emeli ki az ízeket, hízeleg a szájpadlásnak. Ha a lekvár alá nem kenünk vajat, salátára nem öntünk olíva olajat, ízetlenebbnek érezzük. Másodszor: a zsír magasan koncentrált energiaforrás és a zsírban oldódó vitaminokat : A, D, E, és K eljuttatja a vérkeringésbe. Csak zsír segítségével képes a szervezet beépíteni a D vitamint és a kálciumot, melyre a csontozatnak szüksége van. Közreműködésével lesz a karotinból a szemnek fontos A vitamin, melynek rákos sejteket pusztító hatása közismert. A lényeg, hogy milyen zsírokat eszünk? A kutatók véleménye megegyezik abban, hogy fogyni csak a zsírokkal együtt lehet! Ezalatt az egészséges zsírok értendők, amelyek omega zsírsavat tartalmaznak. Gyorsan és tartósan telítenek, megfékezik az éhségrohamokat. Ezt a csapatot a növényi olajok vezetik (sütéshez repceolaj, salátákhoz dió- vagy lenolaj), fontos még a hal (lazac, makréla, hering), mellette pedig sok gyümölcs és zöldség (a szeder félék, az uborka, a spenót). A szabály tehát a jó zsírok fogyasztásának növelése, és a fölöslegesek korlátozása. Tippek: – Szükséges a vaj a szalámis zsömlébe? Felesleges. A szalámi önmagában elegendő zsírt tartalmaz, ami az ízt kiemeli. (Persze még jobb a sonka)Mustár vagy egy salátalevél a szalámi alá szaftosabbá teszik a vaj nélküli zsömlét, és mindkettő zsírmentes. – A helyesen adagolt olaj. Ha spray-ként szórjuk a serpenyőre, hajszálvékonyan terül szét rajta. Ne döntsük meg az üveget háromszor is, ha a salátára locsolunk belőle. Egyszer bőven elég. – Fele-fele. A majonézhez a tejföl felét helyettesítsük joghurttal, és a csőben sütésnél a sajt felét zsemlemorzsával. A besűrítésnél a zsírszegény tej szinte ugyanolyan hatású, mint a tejszín. A tejszín felét egyébként kiválthatjuk felvert tojásfehérjével is, ami alig befolyásolja az ízt. – Bátran cserélni. Lásd az összehasonlító táblázatunkat! Kevesebb a zsír az enyhén keserű csokiban, mint a mogyorósban vagy a mokkásban, vagy a tojásmentes tésztában, mint a hagyományosban, és a zöldséges pizzában, mint a sonkásban.

Vizsgáznak a zsírégetők. Valóban léteznek olyan szerek, melyek segítik a szervezetet a zsír lebontásában. De nem minden igaz abból, amit hallunk róluk. Spárgatabletta: aszparagin savat tartalmaz, mely ajánlott a fogyáshoz. De: ennek a savnak vízhajtó hatása van, és a zsírégetéshez nincs semmi köze. Algakészítmények és teák: hasonlóan az aszparaginhoz hasznos a szervezet átmosásához, vízhajtó, salaktalanító hatású, de zsírégető hatása erősen vitatott. Chilipaprika: a benne lévő erős anyagot capsaicinnek hívják, ami szinte felforrósítja a szervezetet . Ez a „tűz” valóban alkalmas arra, hogy lökést adjon a zsírégetésnek. Tehát, aki bírja, fűszerezze ételeit chilivel. A taiföldiek és az indiaiak is szívesen használják az erőset. Epebetegeknek tilos! Kávé:

a benne lévő koffein beindítja a zsírégetésért felelős enzimet. De nem a kávé segítségével kell soványra inni magunkat. Egy-két csésze hosszúkávé reggelire, egy ebéd után elég a kívánt hatás kiváltásához.

Vörösbor:
a csekély mennyiségben fogyasztott vörösborban lévő alkohol fékezi a zsírfelvételt. Egy fél pohár naponta tökéletesen elegendő. Ne feledkezzünk meg a kalóriaértékéről sem, pontosan 72.

Zöldtea:
napi négy csésze felfokozza a zsírégetést, aki nem szereti, próbálkozzon a teakivonattal. Friss ananász : Zsírégető hatása közismert

Az ideálmenü: burn-rate-diet Erre az új, Amerikából származó diétára esküsznek a sztárok: a célja, hogy az étkezés hatására a szervezet fitt marad, a sportban lehetővé teszi, hogy izom épüljön fel, és optimálisan égeti a zsírt. A legfontosabb szabály, hogy az étkezések között nem telhet el több 3-4 óránál, és a táplálékot ideálisan kell elosztani az étkezések között. 7.0 A szervezet cukorból alultáplált, az izmoknak táplálékra van szüksége, de gyorsan. Ilyenkor csak a szénhidrátok égnek el gyorsan. Ideális a zsír, fehérje és szénhidrát keveréke. Ajánlat: 1. teljes kiőrlésű zsömle sonkával és sajttal, 2.két lágy tojás sonkával 3. túró és gyümölcs. 10.00 gyümölcs, 12.30 A szénhidrát és a ballasztanyag a fontos, hogy gyorsan oltsa az éhséget. Ezt egészíti ki a fehérje, mint energiaforrás és végül jön még egy-két szem gyümölcs. Ajánlat: 1. zöldség leves, saláta csirkemell darabokkal, 2. tonhalas szendvics, 3.tésztafelfújt. 16.30 Ha két órán belül vacsorázunk, délutánra elég egy szénhidrát snack (zsömle, keksz). Csak órák múlva tudunk újra enni? Akkor egy kis zsírt és fehérjét is hozzá kell vennünk kevéske sajt, joghurt vagy egy pohár tej formájában. 19.30 Ideális a hármas kombináció: fehérje, szénhidrát és zsír. Ajánlat: 1. tészta rákkal és salátával, 2. pulykasült burgonyával és zöldséggel, 3. wokban készült zöldség, rizs, mogyoró félék, tofu. Ezután az összeállítás után biztosan később nem jut eszünkbe a nassolás. Vigyázat: mindenből mértékkel!

Tűz vagy parázs? Jó tudni, hogy jó vagy rossz ételhasznosítók vagyunk-e? A rossz felhasználó annyit ehet, amennyit akar, soha nem hízik meg. Ez a lakosság általában 10 %-a. Aki jó ételhasznosító, annak a szervezete örökösen takarékon dolgozik. Ők kövérek lesznek, pedig alig esznek. A karcsú gyorségetők: – sok energiát adnak le kifelé, tehát gyakran meleg a bőrük, – nyugtalanabbak, a többi embernél, hintáznak a székkel, dobolnak az ujjaikkal, ezzel a sok apró mozgással is kalóriát égetnek, – gyakran idegenkednek a zsíros étkektől.

A teltkarcsú lassan égetők: – bár a kalóriát tekintve nem esznek többet, mint mások, de szívesebben nyúlnak a zsírtartalmú élelmiszerek, mint a szénhidrátok után, – nem jelent problémát a számukra órákon át ülni a tv előtt, bár egyébként sportolnak, – sokat szenvednek a lassú emésztésük miatt.

Zsírégetés mozgással

Aki fogyni szeretne, annak kitartásra van szüksége minden tekintetben. Izom tényező: Aki az izmait erősíti, aktiválja az anyagcseréjét és az energia felhasználást, miközben fogyasztja a zsírsejteket is. Mivel új izmok keletkeznek, megnő a szervezet energiafelhasználása. Ha a zsírégetést turbóra akarjuk kapcsolni, olyan gyakorlatokat válasszunk, melyek több izomcsoportot is foglalkoztatnak egyszerre. Testbedobás tényező: Az erőgépek használata jó eredményt hozhat, de hatékonyabb, ha a gyakorlatok a saját testtömegre, vagy a kézi súlyzókra épülnek. Ilyen esetben az izmok jobban megfeszülnek, ami szuper a zsírleépítés szempontjából. Időzítés tényező: Állóképesség és utána erőtréning, vagyis először futás, utána súlyzózás. Utóégetés tényező: Míg a szervezet a tréning közben szénhidrátot éget, a pihenőfázisban, amikor a szívfrekvencia még magas, a saját zsírtartalékából vesz energiát. Az ideális program: 40 perc állóképesség, 20 perc erőnléti tréning. Hetente háromszor, egy-egy nap szünettel. Heti 5 alkalomnál többet semmiképpen ne edzzünk! A szervezetnek regenerálódásra is szüksége van!

Mozgás közben a légzéssel felvett oxigén eljut az izomsejtekhez, segíti őket a mozgás kivitelezésében. Ez felgyorsult pulzusszámmal és szaporább légzéssel is jár. Azonban a lélegzetvétel még nem kapkodó, nem jár légszomjjal, hiszen a légszomj már azt jelzi, hogy a belélegzéssel szervezetbe juttatott oxigénmennyiséget a szervezet már nem képes az energialeadásra felhasználni. Légszomj esetén már nincs szerepe az oxigénnek, hanem más csatornán kezdődik meg az energianyerés. Ezen az úton azonban nagyon limitált ideig vagyunk csak képesek munkát végezni, az izmok besavasodnak, a fáradás hamar beáll, a zsírraktárak pedig nem mozdulnak.
Az első kritérium tehát, hogy ne alakuljon ki légszomj. A második szempont, amiről sokan megfeledkeznek, az az időtartam. Biológiailag a zsírraktárak a szervezet legfontosabb energiaraktárai, amelyeket csak végszükségben mozgósít, amikor már minden más energiaszolgáltató csatorna kiapadt. Ez azt jelenti, hogy amíg csak lehet, a vérben lévő glükózt – szőlőcukrot -, és az izmokban és májban tárolódó glikogént fogja mozgósítani a szervezet az energia fedezésére. Csak kb. 30 percnyi közepesen intenzív mozgás elteltével kezd a zsírszövet felé kacsingatni. Ilyenkor alacsony a vércukorszint, így a testnek újabb energiaszolgáltató után kell néznie. Ekkor kezdi meg a zsírszövetek redukálását. Tehát folyamatosan mozgásban kell maradnunk jóval több, mint 30 percig, innen pedig már csak a saját kitartásunkon múlik, hogy mennyi zsírt égetünk. Ragaszkodjunk a minimálisan 60 percnyi légszomj-mentes, intenzív mozgáshoz! Egy igazi zsírégető edzés – de ehhez már edzettség is kell – két órát is eltart! Az eredmény így persze nem marad el.

A legjobb állóképesség sportok zsírégetés szerinti sorrendben: 1. görkorcsolyázás, gyaloglás, úszás, evezés, 2. kerékpározás, futás, aerobik, kirándulás, 3. tánc, golf.

Tévhitek és valóság. A zsírból elsősorban zsír lesz. a szervezetnek zsírokra is szüksége van ahhoz, hogy karcsú maradjon, izmokat építsen. Zsírok nélkül lusta maradna, és nem tudna annyit teljesíteni. A mennyiségen és a minőségen van a hangsúly! A tisztán fehérjetáplálkozás karcsúsít. Hibás és egészségtelen. Szénhidrátokra, mint amilyen a tészta és a burgonya is szükség van. Miért? Mert ha tartósan nem jut hozzá a szervezet, akkor fellázad, leesik az inzulin termelés, aminek éhségroham a következménye. Napközben dúskálni, este knaeckebrot. A sok kalóriát nem lehet visszacsinálni, de időnként jót tesz, ha a vacsoráról teljesen lemondunk. Figyeljünk arra, hogy napközben a szervezet egyenletesen kapjon tüzelőanyagot élelmiszer formájában.

7 “Fogyó” tipp
 1. Csak akkor egyen, ha valóban éhes(-kezd lenni), de azt ne várja meg, hogy farkaséhes legyen! Ha csak “nassolna”, igyon meg helyette egy pohár vizet!
 2. Soha ne “kapjon be egy pár falatot” állva! Így mindig észrevétlenül többet eszik az ember, méghozzá azzal a félrevezető érzéssel, hogy valójában egész nap nem is evett semmit! Mindig ülve, terített asztalnál, komótosan étkezzen!
 3. Képzelje el, hogy tükör előtt ül. Ez segít abban, hogy lassabban egyen.
 4. Ne egye meg a ” maradékot”! Bármilyen kevés van is a tányérján, ha jóllakott, a maradékot tegye el a hűtőszekrénybe! Valamivel kipótolva legközelebb új fogás lesz.
 5. Soha ne unjon rá egy ételre! Minden héten lepje meg magát valami újdonsággal, pl. egy egzotikus gyümölccsel vagy zöldséggel, próbáljon ki új ételrecepteket!
 6. Képzelje azt, hogy minden hizlaló étel – csokoládé, zsíros húsok, sütemények – azonnal a csípőjére rakódik háj formájában! Így biztosan kevesebbet fog enni belőlük!
 7. Úgy állítsa össze étrendjét, hogy ne éhezzen! Megtöltik a gyomrot, de kevés kalóriát, sok rostanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak főleg a zöldségek, nyersen, főzve vagy sütve. Igen változatosan készíthetünk ételeket pl. padlizsán, sárgarépa, alma, póréhagyma, zöldpaprika, gomba, lila hagyma, cukkini stb. felhasználásával. Tegyük ínycsiklandóvá ételünket finom fűszerekkel ( bazsalikom, kakukkfű, oregano, különféle grillkeverékek), grillezhetünk rá egy kis parmezánt vagy mozzarellát, adhatunk hozzá fetát. Így végre nyugodt lelkiismerettel jóllakhat!
Tudta Ön, hogy… ?

… gyakran maguk a szülők nevelik gyermekeiket nagyevőkké !
…még egy falatot a papa kedvéért…!

Amerikai táplálkozáskutatók vizsgálatai szerint mi magunk tanítjuk meg gyermekeinket arra, hogy a szükségletüknél többet egyenek. Ez vezet aztán a felnőttkori rossz táplálkozási szokásokhoz és a túlsúlyhoz. A kísérletek azt bizonyították, hogy 3 éves és annál kisebb korban, ha a gyerek elé jóval több ételt tettek mint az igénye, akkor is csak annyit evett meg amennyi a szükséglete, a többit pedig meghagyta. 3 és fél – 5 éves kor után a gyerekek átlagban 72 kalóriával többet ettek a szükségletüknél, ha nagyobb adaggal kínálták őket. Ez azt mutatja, hogy a gyerekekben működik egy természetes ösztön amely szabályozza a táplálékbevitelt, de kb. 5 éves korára a gyerek megtanulja, hogy figyelmen kívül hagyja a természet jelzését, és más utasítást kövessen.

Ez pedig az az üzenet a szülők és a társadalom részéről, hogy “minél több, annál jobb!”.

A szervezet jelez, csak figyelnünk kell rá – felnőtt korban is!

… a zsírsejtek száma gyerekkorban szaporodik, felnőtt korban ezek a zsírsejtek híznak meg, vagy fogynak le. Könnyebb dolga van tehát annak, aki gyerekkorában kevesebb zsírsejtet “spájzolt be”!

… mind édesség evéskor, mind testedzéskor “ boldogság – hormon” szabadul fel!

Dühös vagy? Evés helyett inkább sétálj!

Megbántott a kedvesed? Igazságtalan volt a főnököd? Kiborított a gyerek? Csak ne evéssel vigasztald magad! A legjobb módszer hogy levezesd a feszültséget, a negatív indulatokat, a dühöt, hogy húzz edző cipőt és ha esik, ha fúj, indulj és nagyon erőteljes tempóban gyalogolj 30 -60 percet. Hiszen a negatív érzelmek megbénítják a lelket, sőt idővel a test is megbetegszik. Megnyugodva, tiszta fejjel már te is másképp tudsz közeledni a problémához. A mai nőknek minden egyes nap nehéz feladatokat tartogat. Ha – haragtól függetlenül is – magadra szánod ezt a napi 1 órát, ezzel Te is – és környezeted is – nyer egy kiegyensúlyozott, fitt hölgyet! Az evés csak pillanatnyilag vigasztal, aztán jön a bűntudat és a küzdelem a kilókkal!