Fermentált cukkini

Hozzávalók 1 db 1,5 l-es üveghez (zárható fedelű):

  • 1 kg, 6 kisebb darab cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 púpos evőkanál (30 g) só
  • 1 l szűrt, vagy forralt és lehűtött víz
  • 2 teáskanál kapor

 

Elkészítés módja

Mossuk meg a cukkinit, vágjuk be két oldalról. 
A kaprot az üveg aljára kell szórni.
Az cukkinit minél sűrűbben be kell helyezni az üvegbe, majd rá kell önteni a 3%-os sós lét. Le kell szorítani pl sárgarépa hasábokkal, ha szükséges.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes cukkinit.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat. Utána 19-22 fokos napfénytől védett helyre kell tenni.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak (elhagyható, nem fog felrobbanni az üveg). Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

1 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni. 1-2 héten belül érdemes elfogyasztani, mert megpuhul..

Véleményem:

Szerintem finom lett, hasonló az uborkához, de azért kicsit más. A fokhagymából keveset szabad beletenni, mert különben eléggé markánsan kiérződik.