Koleszterin diéta

A magas koleszterinszint a betegségek kockázatát növeli

koleszterin diéta

A magas koleszterinszint tünetmentes, ennek ellenére növeli a súlyos betegségek kockázatát. Bizonyított tény, hogy a magaskoleszterinszint hajlamossá tesz szívinfarktusra, érelmeszesedés miatti betegségekre. A többlet koleszterin ugyanis, különösen más rizikó faktorokkal együtt, mint dohányzás, magasvérnyomás – lerakódik az érfalon, szűkíti az ér keresztmetszetét, korlátozza a vérkeringést. A koleszterin lerakódás megrepedhet, és a rátapadó vér lemezkékkel együtt el zárhatja a vér útját. Az ér által ellátott szívizom felület fájdalom mellett elhal, szívinfarktus alakulhat ki.

Szerencsére a magas koleszterin szint befolyásolható, ezt sok vizsgálat és a mindennapi tapasztalat is bizonyítja. A koleszterin szintet csökkenteni lehet megfelelő diétával, az életmód megváltoztatásával, fizikai edzéssel, de maximum csak 10-20%-kal. Gyakran, általában szív koszorúér betegségnél a kívánatos 5 mmol/l alatti koleszterin érték elérésére, a diéta nem elég, ilyenkor a gyógyszerek szedésére is szükség van. A gyógyszerek közül az ún. statinok alkalmasak a koleszterinszint több, mint 30%-os csökkentésére. Az orvosra kell bízni, hogy eldöntse, mikor szükséges a diéta, vagy néha már azzal egyidőben, statin terápia kezdése is.

Természetesen a kezelés eredményességének legalapvetőbb feltétele a megfelelő életmód- és étrendi javaslatok betartása. Az első tenni való a koleszterinben és telített zsírban tömény élelmiszerek felhasználásának drsztikus csökkentése. Tehát kerülni kell a tojássárgája, vaj, tejszín, belsőségek fogyasztását. Vaj helyett használjunk margarinokat, állati zsír helyett növényi olajokat, zsíros tej és tej készítmények helyett soványakat.

Nem elég a koleszterin bevitelét csökkenteni, de a telített zsírokét is kell. Telített zsírok főleg az állati eredetű zsirokban találhatóak nagy mértékben, de jelentős telített zsír forrás a kókuszolaj, sőt a csoki is. A koleszterinszint csökkentő diéta során arra törekedjünk, hogy a napikoleszterin bevitel ne haladja meg a 200 mg-t. A telített zsír fogyasztása, az összes energiabevitel 5-6% -a körül legyen.

 

A diéta fő alapelvei az alábbiak:

Mivel a koleszterin csak állati eredetű tápanyagokban fordul elő, és növényekben nem, ezért főzeléket, zöldséget, gyümölcsöt, és gabona féléket sokat fogyaszthatunk, habár elhízás estén ezeket se vigyük túlzásba. Ezeknek a táplálékoknak a növényi zsírtartalma is alacsony.

A halak fogyasztása ajánlott, mivel a halzsír összetétele kedvező, csökkenti a triglicerid szintet és a trombózis veszélyt.

Étel készítésekor az állait eredetű sertés zsír és vaj helyett jobb a növényi eredetű margarin, vagy olaj. Az olajnak magas a telítetlen zsírsav tartalma, ami csökkenti a koleszterin szintet.

A húsok közül a magasabb zsírtartalmú vöröshúsok, a sertés, a marha fogyasztása helyett inkább a zsírban szegényebb csirkét, pulykát, persze bőre nélkül javasoljuk.

ha elhízás is fennáll, akkor kedvezőbbek ezek az ételek, de ilyenkor a kalória bevitelre, annak a mennyiségére már figyelni kell.

Mérsékelt, közepes intenzitású mozgás is csökkentheti a triglicerid– és a koleszterinszintet, javíthatja a védő faktorként ismert HDL-koleszterin értéket, csökkentheti a vérnyomást. Ajánlott mozgásfajta a futás, gyaloglás, úszás, biciglizés.