Fermentált paradicsom

Hozzávalók 3 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 1 kg apró paradicsom (zöld?)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 30 g só
  • 1 liter víz
  • fűszerek: bazsalikom, egész bors, koriandermag, mustármag, egész kömény, babérlevél

Megmossuk a paradicsomot.
Elkészítjük a sós oldatot.  Felforraljuk a vízet, belekeverünk 3%-nyi sót, majd lehűtjük. Ez fontos, mert ha túl melegen használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat.
Tegyük az üveg aljára a fűszereket.
Jó szorosan nyomkodjuk az üvegbe a paradicsomokat.
Öntsük rá a sós oldatot.
Egy vastagabb zöldség, sárgarépa hasábjaival (vagy kisebb fedő lefordítva nehezékkel) szorítsuk le a tetejét, hogy a paradicsom a folyadék alatt maradjon.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes paradicsomot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. 1-2 naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

Szerintem finom lett.