Milyen lúgosító ételeket javaslok?
Ételeink különböző savakat, és lúgokat tartalmaznak, amelyek nem mindig azonosak a szervezetre kifejtett hatásukkal. Például lehet egy savanyú ízű gyümölcs is lúgosító hatású! A mai kor civilizált emberére a savasodás jellemző. Miért káros ez? – kérdezhetjük joggal.
Az élő szervezet alapvetően igyekszik megtartani a belső egyensúlyt, ami biztosítja a működéséhez szükséges feltételeket. Ilyen pléldául az állandó testhőmérséklet, nyomásviszonyok, és ilyen a kémhatás is. Bár testünk különböző részein eltérő a pH érték, csak nagyon kis tartományban változhat károsodás nélkül. Például a vérünk 7,38- 7,42 pH értékű, vagyis enyhén lúgos. Ha ez a kémhatás eltolódik savas irányba, testünk próbálja visszabillenteni az egyensúlyt a rendelkezésre álló készletek felhasználásával. Szerencsére vannak “beépített” közömbösítő mechanizmusok, ilyen például: a légzés, veseműködés, különböző puffer- rendszerek, de előfordul, hogy ez se elég.
Ilyenkor lúgosító anyagokat von ki különböző helyekről, például kalciumot a csontjainkból, melynek mellékhatása lehet a csontritkulás. Egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például kimerültség, fáradékonyság, koncentráló-képesség csökkenése, izom- és ízületi problémák, anyagcsere-zavarok, bőr-, haj-, köröm elváltozások. Ezek a tünetek azonban nem jelentkeznek azonnal. Hónapokon, éveken át terheli a szervezetünket, mire bekövetkezik a tényleges elváltozás.
Ételeink különböző hatást gyakorolnak szervezetünkre. A húsok, tojássárgája, a legtöbb sajtféleség, a cukrok, édességek, bizonyos gabonafélék erősen savasítják szervezetünket. Mit együnk hát?! – kérdezhetjük joggal. Szerencsére a választék bőséges az élelmiszerekből. A legtöbb zöldségféle és gyümölcs lúgosít. A savanyított tejtermékek (pl. joghurt, túró, savó) pedig közel semlegesek.
Az a legjobb, ha úgy válogatjuk össze ételeinket, hogy egy adott étkezésnél, vagy egy napon belül közel hasonló mennyiségben fogyasszunk savas, és lúgos ételeket. Pl. az elkészített húsféleségeket párolt, és nyers zöldségekkel, a kenyeret zöld fűszeres túrókrémmel és salátával, a gabonakészítményeket gyümölcsökkel fogyaszthatjuk. Egy kis odafigyeléssel jobb közérzetet érhetünk el!
Segítségül néhány étel kémhatásra gyakorolt hatása: (ezt PRAL értékben határozzuk meg – Potential Renal Acid Load – a pozitív számokkal jelzett ételek savasak, a 0 semleges, a negatív számok lúgosítóak)
Étel-csoportok és ételek PRAL értéke PRAL mEq (milliequivalens)
Húsféleségek | Halféleségek | Tej, tejtermék, tojás | |||||
Sovány kacsahús | 4,1 | Ponty | 7,9 | Savó | -1,6 | ||
Sovány libahús | 13,0 | Lazac | 9,4 | Író | 0,5 | ||
Sovány marhahús | 7,8 | Tőkehal | 6,8 | Pasztörizált teljes tej | 0,7 | ||
Sovány sertéshús | 7,9 | Hering | 7,0 | Teljes tej | 1,1 | ||
Csirke | 8,7 | Kagyló | 15,3 | Tejföl | 1,2 | ||
Sovány nyúlhús | 19,0 | Rák | 7,6 | Natúr joghurt | 1,5 | ||
Sovány bárányhús | 7,6 | Pisztráng | 10,8 | Kefír | 0,0 | ||
Borfúfilé | 9,0 | Tojás (teljes) | 8,2 | ||||
Pulyka | 9,9 | Túró | 8,7 | ||||
Szalámi | 11,6 | Gouda sajt | 18,6 | ||||
Kemény sajt | 19,2 | ||||||
Hüvelyesek | Zsírok, olajok | Tojássárgája | 23,4 | ||||
Zöldbab | -3,1 | Margarin | -0,5 | Zsíros lágy sajtok | 4,3 | ||
Borsó | 1,2 | Olívaolaj | 0,0 | Camambert sajt | 14,6 | ||
Lencse | 3,5 | Napraforgóolaj | 0,0 | Parmezán sajt | 34,2 | ||
Vaj | 0,6 | ||||||
Cukor, édességek | Olajos magvak | Gabona készítmények | |||||
Barna cukor | -1,2 | Mogyoró | -2,8 | Búza kenyér | 1,8 | ||
Lekvár | -1,5 | Mandula | 4,3 | Rozs keksz | 3,3 | ||
Méz | -0,3 | Földimogyoró | 8,3 | Fehér kenyér | 3,7 | ||
Fehér cukor | 0,0 | Dió | 6,8 | Rozskenyér | 4,1 | ||
Tejcsokoládé | 2,4 | Pisztácia | 8,5 | Rozsliszt | 5,9 | ||
Étcsokoládé | 0,4 | Kukoricapehely | 6,0 | ||||
Tojásos tészták | 6,4 | ||||||
Italok | Búza liszt | 8,2 | |||||
Ásványvíz | -1,8 | Tea | -0,3 | Árpa | 5,0 | ||
Kávé | -1,4 | Csapolt sör | -0,2 | Zabpehely | 10,7 | ||
Vörösbor | -2,4 | Coca-Cola | 0,4 | Fehér rizs | 1,7 | ||
Fehérbor | -1,2 | Világos sör | 0,9 | Barna rizs | 12,5 | ||
Kakaó | -0,4 | Teljes gabonából készült spagetti | 7,3 | ||||
Zöldségfélék | |||||||
Petrezselyemzöld | -12,0 | Spenót | -14,0 | Zeller | -5,2 | ||
Répa | -4,9 | Karfiol | -4,0 | Burgonya | -4,0 | ||
Retek | -3,7 | Padlizsán | -3,4 | Paradicsom | -3,1 | ||
Paradicsomlé | -2,8 | Cukkíni | -2,6 | Fejes saláta | -2,5 | ||
Cikória | -2,0 | Póréhagyma | -1,8 | Hagyma | -1,5 | ||
Gomba | -1,4 | Brokkoli | -1,2 | Kígyó uborka | -0,8 | ||
Spárga | -0,4 | ||||||
Gyümölcsök | |||||||
Mazsola | -21,0 | Fekete ribili | -6,5 | Banán | 5,5 | ||
Sárgabarack | -4,8 | Kiwi | -4,1 | Cseresznye | -3,6 | ||
Narancslé | -2,9 | Körte | -2,9 | Narancs | -2,7 | ||
Ananász | -2,7 | Őszibarack | -2,4 | Alma | -2,2 | ||
Eper | -2,2 | Görögdinnye | -1,9 | Citromlé | -2,5 |
Minden PRAL pont 100 grammos adagra vonatkozik.
Feltűnő, hogy sokkal több savasító étel van, mint lúgosító, ezért zöldségekből, gyümölcsökből többet kell fogyasztanunk. Úgy számolhatjuk ki egy-egy étkezésünk hatását, hogy megmérjük az összetevőket, majd 100g-hoz viszonyítva kiszámoljuk az adott étel PRAL értékét.
Forrás: https://vitaminstation.hu