Purin táblázat (húgysav)

Élelmiszerek purin tartalma (húgysav)

MI IS AZ A PURIN?

A purin (húgysav) az összetett fehérjék egyik építőanyaga, ami a köszvényben, izületi gyulladásban szenvedő betegeknél nem tud tökéletesen lebomlani, és ennek következtében felszaporodik a vérben és a szövetekben a húgysav. A purin nem csak az állati eredetű élelmianyagokban, hanem a növényi eredetű nyersanyagokban is megtalálható. A purinszegény diéta 200mg-nál több purint nem tartalmaz. Ahhoz, hogy Ön ezt a diétát meg tudja tartani, nem szabad fogyasztania 100mg/100g purint tartalmazó élelmianyagokat és élelmiszereket (pl.: borjúmirigy, lép, máj, vese, szardínia). Az 50mg/100g purintartalmú táplálékokból naponta 30 – 100g-nál több nem ajánlott. Ezek: a sertés, a marha, a pulykahús, a folyami halak, stb. A köszvényes rohamok kiváltásában szerepe van az alkoholnak, ezért az Ön diétájában alkoholt fogyasztani szigorúan tilos! Fogyasszon naponta 2 – 2,5l folyadékot, mert bő folyadékbevitel segíti a húgysav kiürülését. A köszvényben szenvedőknek kakaót, teát, kávét szabad fogyasztani mert a szervezetben a bennük lévő metilxantionok nem alakulnak át húgysavvá.

 

MIT SZABAD ÉS MIT NEM AJÁNLOTT FOGYASZTANI?
Húsok, húskészítmények: A purinszegény diéta húsételekben szegény, mert a húsok purintartalma 50 – 150mg/100g között mozog, ezért 30 – 100g az a mennyiség, amit naponta fel lehet használni, pl.: sovány sertés, borjú, marha, baromfihúsból. Elkészíthetők párolva, főzve, gőzölve, egyben sütve, rakott vagy töltött ételekben, lehetőleg zsírszegényen készítve. A húsból készített levesek nem ajánlatosak, inkább a bennük levő főtt húst fogyasszuk el.
A húskészítmények közül a zsírszegény változatok javasolhatók, pl.:  gépsonka, sonkaszalámi, diétás virsli, párizsi, zala felvágott, stb. napi 20 – 50g mennyiségben.
Tej, tejtermékek: A szokásosnál többet kell fogyasztani belőle, hiszen az étrendnek teljes értékűnek kell lenni, ilyen kicsi húsfogyasztás mellett is.
(Tej, túró, sajtok, kefir, joghurt, stb.)
Tojás: Igen fontos élelmiszer. Sok állati fehérjét tartalmaz, purin-tartalma csekély (rántotta, omlett, lágy tojás, főtt tojás, tojáspörkölt, stb. formájában fogyasztható).
Az étrend zsírszegény legyen, a napi zsírbevitel ne haladja meg a 60 – 65g-ot.
A liszt, a búzadara, a sütőipari termékek, rizs, a burgonya mennyisége nincs korlátozva.Változatossá a zöldség és gyümölcsfélék teszik étrendjét. Ezek közül azonban magas purintartalmuk miatt a zöldborsó, a szárazbab, száraz borsó, lencse, szójabab felhasználása nem javasolt. Színesfőzelékből fogyasszon legalább 250 – 300g-ot naponta.
Étkezéseihez fogyasszon gyümölcsöt, lehetőleg nyersen, mert főzés hatására csökken a vitamin, ásványianyag és élelmirost tartalmuk.
Olajos magvakat (dió, mogyoró, mandula) és gesztenyét lehet korlátlanul fogyasztani.
Ételek ízesítésénél kerülni kell a csípős fűszerpaprikát, a cseresznyepaprikát, a tormát, a mustárt, a borsot.
Felhasználható fűszerek: petrezselyem, zeller levél, köménymag, fahéj, szegfüszeg, édes-nemes fűszerpaprika, babérlevél, gyömbér, szerecsendió, kapor, tárkony, citromlé, só, fokhagyma, majoranna.

 

Purin táblázat

Húsok és húskészítmények:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g) Ajánlás
sertésszzív 530 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
sertéslép 520 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
sertésmáj 510 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
marhamáj 250-500 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
borjúmáj 460 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
sertéstüdő 430 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
sertésnyelv 430 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
sertésvese 330 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
marhalép 340 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
marhaszív 255 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
csirkemáj 245 kerülendő (150 mg felett)
libamáj 245 kerülendő (150 mg felett)
marhavese 220 kerülendő (150 mg felett)
lóhús 200 kerülendő (150 mg felett)
báránycomb 180 kerülendő (150 mg felett)
birkahús (közepes) 140-180 kerülendő (150 mg felett)
csirkemell 170 kerülendő (150 mg felett)
libamell 175 kerülendő (150 mg felett)
májas felvágott 170 kerülendő (150 mg felett)
pulykamell 170 kerülendő (150 mg felett)
csirkemell 170 kerülendő (150 mg felett)
libacomb 160 kerülendő (150 mg felett)
tyúkhús 160 kerülendő (150 mg felett)
borjúhús 150 mértékkel fogyasztható (50-150)
marhatüdő 150 mértékkel fogyasztható (50-150)
sertéscomb 150 mértékkel fogyasztható (50-150)
sertéslapocka 150 mértékkel fogyasztható (50-150)
sertéskaraj 150 mértékkel fogyasztható (50-150)
borjúnyelv 145 mértékkel fogyasztható (50-150)
kacsamell 145 mértékkel fogyasztható (50-150)
sertésdagadó 145 mértékkel fogyasztható (50-150)
kacsacomb 140 mértékkel fogyasztható (50-150)
sertéscsülök 140 mértékkel fogyasztható (50-150)
pacal 140 mértékkel fogyasztható (50-150)
vadkacsa 140 mértékkel fogyasztható (50-150)
nyúlhús (házi) 130 mértékkel fogyasztható (50-150)
sonka (főtt) 130 mértékkel fogyasztható (50-150)
sonka (nyers, füstölt) 130 mértékkel fogyasztható (50-150)
pulykacomb 120 mértékkel fogyasztható (50-150)
marhahús 110-120 mértékkel fogyasztható (50-150)
csirkecomb 115 mértékkel fogyasztható (50-150)
fácán 110 mértékkel fogyasztható (50-150)
marhaszegy 110 mértékkel fogyasztható (50-150)
vadnyúl 110 mértékkel fogyasztható (50-150)
mortadella 96 mértékkel fogyasztható (50-150)
marhavelő 92 mértékkel fogyasztható (50-150)
sertésvelő 80 mértékkel fogyasztható (50-150)

 

 

Tengeri halak és egyéb tengeri élőlények:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g) Ajánlás
szardínia 345 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
heck 260 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
tonhal 255 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
sügér 240 kerülendő (150 mg felett)
hering 210 kerülendő (150 mg felett)
lazac 165 kerülendő (150 mg felett)
rákok, kagylók 90-145 mértékkel fogyasztható (50-150)
makréla 145 mértékkel fogyasztható (50-150)
languszta 135 mértékkel fogyasztható (50-150)
nyelvhal 130 mértékkel fogyasztható (50-150)
homár 120 mértékkel fogyasztható (50-150)
tőkehal 110 mértékkel fogyasztható (50-150)
osztriga 90 mértékkel fogyasztható (50-150)
lepényhal 95 mértékkel fogyasztható (50-150)

 

Édesvízi halak:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g)  Ajánlás
pisztráng 295 nagyon magas, kerülendő (250 mg felett)
ponty 160 mértékkel fogyasztható (50-150)
csuka 140 mértékkel fogyasztható (50-150)
fogas 110 mértékkel fogyasztható (50-150)
angolna 80 mértékkel fogyasztható (50-150)
keszeg 80 mértékkel fogyasztható (50-150)

 

Hüvelyes növények:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g) Ajánlás
szójabab 190 kerülendő (150 mg felett)
bab (száraz) 128 mértékkel fogyasztható (50-150)
lencse 127 mértékkel fogyasztható (50-150)
csicseriborsó 109 mértékkel fogyasztható (50-150)
borsó (száraz) 95 mértékkel fogyasztható (50-150)
zöldborsó 84 mértékkel fogyasztható (50-150)
szójacsíra 80 mértékkel fogyasztható (50-150)
zöldbab 37 fogyasztható (50 alatt)

 

Gabonák, kenyerek, magvak:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g) Ajánlás
lenmag 105 mértékkel fogyasztható (50-150)
árpa 95 mértékkel fogyasztható (50-150)
zab 94 mértékkel fogyasztható (50-150)
köles 62 mértékkel fogyasztható (50-150)
szezámmag 62 mértékkel fogyasztható (50-150)
kukorica (csöves) 52 mértékkel fogyasztható (50-150)
rozs 51 mértékkel fogyasztható (50-150)
búza 50 mértékkel fogyasztható (50-150)
kenyér (barna) 40 fogyasztható (50 alatt)
fehér liszt 15 fogyasztható (50 alatt)
kenyér (fehér) 15 fogyasztható (50 alatt)

 

Friss zöldségek és főzelékek:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g)  Ajánlás
gombák 30-90 mértékkel fogyasztható (50-150)
brokkoli 80 mértékkel fogyasztható (50-150)
póréhagyma 75 mértékkel fogyasztható (50-150)
hagyma (metélő) 74 mértékkel fogyasztható (50-150)
feketegyökér 71 mértékkel fogyasztható (50-150)
petrezselyemgyökér 60 mértékkel fogyasztható (50-150)
petrezselyemzöld 55 mértékkel fogyasztható (50-150)
paprika 55 mértékkel fogyasztható (50-150)
paraj 55 mértékkel fogyasztható (50-150)
sóska 55 mértékkel fogyasztható (50-150)
karfiol 50 mértékkel fogyasztható (50-150)
fejes káposzta (fehér) 50 mértékkel fogyasztható (50-150)
kukorica (csemege) 50 mértékkel fogyasztható (50-150)
patiszon 45 fogyasztható (50 alatt)
sütőtök 45 fogyasztható (50 alatt)
tök (főző) 45 fogyasztható (50 alatt)
bimbóskel 40 fogyasztható (50 alatt)
kelkáposzta 35 fogyasztható (50 alatt)
kínai kel 35 fogyasztható (50 alatt)
fejes káposzta (vörös) 30 fogyasztható (50 alatt)
torma 28 fogyasztható (50 alatt)
karalábé 25 fogyasztható (50 alatt)
spárga 25 fogyasztható (50 alatt)
padlizsán 21 fogyasztható (50 alatt)
cukkini 20 fogyasztható (50 alatt)
cékla 19 fogyasztható (50 alatt)
sárgarépa 17 fogyasztható (50 alatt)
burgonya 16 fogyasztható (50 alatt)
fejes saláta 13 fogyasztható (50 alatt)
retek 13 fogyasztható (50 alatt)
vöröshagyma 13 fogyasztható (50 alatt)
rebarbara 12 fogyasztható (50 alatt)
paradicsom 11 fogyasztható (50 alatt)
uborka 7 fogyasztható (50 alatt)

 

Gyümölcsök és gyümölcskészítmények:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g)  Ajánlás
mazsola 105 mértékkel fogyasztható (50-150)
szárított füge 65 mértékkel fogyasztható (50-150)
aszalt szilva 65 mértékkel fogyasztható (50-150)
banán 57 mértékkel fogyasztható (50-150)
füge 54 mértékkel fogyasztható (50-150)
sárgadinnye 35 fogyasztható (50 alatt)
szárított datolya 35 fogyasztható (50 alatt)
birsalma 30 fogyasztható (50 alatt)
ringló 25 fogyasztható (50 alatt)
szilva 25 fogyasztható (50 alatt)
szőlő 25 fogyasztható (50 alatt)
fekete áfonya 20 fogyasztható (50 alatt)
földieper 20 fogyasztható (50 alatt)
őszibarack 20 fogyasztható (50 alatt)
nektarin 20 fogyasztható (50 alatt)
ananász 19 fogyasztható (50 alatt)
kivi 19 fogyasztható (50 alatt)
narancs 19 fogyasztható (50 alatt)
naspolya 19 fogyasztható (50 alatt)
cseresznye 17 fogyasztható (50 alatt)
körte 17 fogyasztható (50 alatt)
meggy 17 fogyasztható (50 alatt)
ribiszke 17 fogyasztható (50 alatt)
szeder 17 fogyasztható (50 alatt)
ergres 16 fogyasztható (50 alatt)
alma 14 fogyasztható (50 alatt)

 

Diófélék, olajos magvak:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g) Ajánlás
mák 170 kerülendő (150 mg felett)
napraforgómag 145 mértékkel fogyasztható (50-150)
földimogyoró 80 mértékkel fogyasztható (50-150)
kakaópor 71 mértékkel fogyasztható (50-150)
kesudió 70 mértékkel fogyasztható (50-150)
mandula 35 fogyasztható (50 alatt)
mogyoró 35 fogyasztható (50 alatt)
dió 25 fogyasztható (50 alatt)

 

Egyéb:

Élelmiszerfajta Purin (mg/100g) Ajánlás
kakaópor 75 mértékkel fogyasztható (50-150)
tojás 0-30 fogyasztható (50 alatt)
tej, kefir, joghurt 0-30 fogyasztható (50 alatt)
sajt, tejföl, túró, vaj 0-30 fogyasztható (50 alatt)
olaj, margarin 0-30 fogyasztható (50 alatt)
méz, cukor 0-30 fogyasztható (50 alatt)
rizs, liszt, tészta 0-30 fogyasztható (50 alatt)
búzadara, gabonapehely 0-30 fogyasztható (50 alatt)
üdítő, gyümölcslé 0-30 fogyasztható (50 alatt)
lekvár 0-30 fogyasztható (50 alatt)

 

Forrás: http://www.szalkapraxis.hu