Candida diéta

candida dieta

A Candida diétát elsősorban a Candida betegség gyógyítására alkalmazzák, de nagy hatásfokú fogyókúra is, ezért elterjedt és manapság az egyik leggyakrabban alkalmazott diéta azok körében, akik egészségesek ugyan, de szeretnének leadni pár kilót.

A Candida betegséget a Candida albicans nevű élesztőgombák túlzott elszaporodása okozza. A Candida diéta alapja, hogy megvonja a táplálékot ezektől a gombáktól, így a felesleges mennyiséget kiírtja a szervezetből. A Candida albicans szénhidráttal táplálkozik, így ezt kell kivonnunk táplálkozásunkból ahhoz, hogy ezen élesztőgombákat normális mennyiségűre csökkentsük. A kúrát 3-6 hónapig kell végeznünk, hogy tartós változást idézzünk elő. A férfiaknál elég 1-2 hónap, ugyanilyen hatásfok érdekében.

A leghatékonyabb, ha minden szénhidrátot megvonunk magunktól, mindent, ami cukor alapú, így sajnos a gyümölcsöt is, hiszen minden gyümölcs tartalmaz fruktózt, még a legsavanyúbbak is. Egyedül a tejcukor az, amit a Candida gombák nem tudnak lebontani, tehát nem szolgál számukra táplálékul. Minden egyebet mellőzzünk. A keményítőt és élesztőt tartalmazó ételek is tiltottak a diéta során. Ilyenek a fehér rizs, a tészták, a fehér kenyér, a sajtfélék és a felvágottak. Minden tilos, aminél csak a gyanú is felmerülhet, hogy élesztőt tartalmaz, mint például a kész mártások.

Ne fogyasszunk hosszú lejáratú termékeket, mert a tartósító anyag tartalmazhat cukrot. Ne fogyasszunk alkoholt a Candida diéta során, hiszen az is cukrot tartalmaz, továbbá gyengíti immunrendszerünket, mely a diéta során jobban igénybe van véve, mint normál esetben. A kávé és a tea fogyasztása nincs tiltva, természetesen cukor nélkül. Figyeljünk arra, hogy a rágógumi, melyet sokszor figyelmen kívül hagyunk, tartalmaz szénhidrátot, ezért mellőzzük a diéta során.

Meg lehet gyorsítani a folyamatot tisztító rostokkal, korpás termékekkel. Ezek segítségével a gombák gyorsabban távoznak, így kevésbé terhelik szervezetünket. Gyorsíthatja még a kúrát a grapefruit magja, melyben olyan vegyület található, melynek erős gombaölő hatása van. A legoptimálisabb a grapefruitmag-olaj fogyasztása, mely ha rendszeressé válik, az erőteljesen hozzájárul a diéta végső eredményéhez.

Melyek a tiltott élelmiszerek a diéta során? Egy rövid áttekintés, mely nem tartalmaz minden olyan ételt, melyet tilos fogyasztanunk, csak a leggyakoribbakat. Élesztővel készül ételek, kefír, sajt, fehérkenyér, édességek, gombák, kész salátaöntetek, aszalt gyümölcsök, ketchup, mustár, majonéz, tejföl.

Mit fogyasszunk bátran a Candida diéta során?

Egy vázlatos étrend, melyet nem feltétlenül fontos szigorúan betartani, csak egy támpontot ad étkezésünk összeállításához.
Reggeli: joghurt, friss gyümölcs, almapüré, natúr müzli mazsola nélkül, tojásrántotta, főtt tojás, zabpehely, tej.
Ebéd: friss hal, túró, natúr rizs, párolt zöldség, saláta, fasírt (zsemlemorzsa nélkül), tonhal, lencseleves.
Vacsora: grillcsirke, krumplipüré, natúr pulykamell, natúr rizs, paradicsom püré, sovány báránysült, brokkoli, párolt spenót, halfilé, saláták.

A fent felsorolt ételek csak tippek, ezen kívül még sok minden fogyasztható, mely nem táplálja a Candida gombát. Figyeljünk fokozottan, hogy a zöldségeket lehetőleg frissen együk.

Nagyon fontos tudnunk, hogy immunrendszerünket erősen igénybe veszi a Candida diéta, ezért nagyon sok vitamint és nyomelemet kell bevinnünk szervezetünkbe, hogy megerősítsük, és ezzel könnyebbé tegyük a diéta időszakát. A fontosabb vitaminok és nyomelemek a következők: A, B1, B3, B6, C és E vitamin, kalcium, magnézium, folsav, réz, króm, lítium és cink. A vitaminok fogyasztásakor lehetőleg előre összeállított csomagokat használjunk, hiszen ha nem megfelelő arányban fogyasztjuk ezeket, akkor felboríthatja vitamin és nyomelem háztartásunkat.

A másik fontos tényező a nagy mennyiségű folyadék, mely a szervezet megtisztítását is megkönnyíti, továbbá a tápanyagok felszívódását is magasabb hatásfokra emeli. Mindenképpen emeljük meg a bevitt folyadékmennyiséget, mely legoptimálisabb esetben szénsavmentes ásványvíz formájában történjen.

A Candida diéta hatásfoka attól függ, mennyire tartjuk be szigorúan az előírásokat. Mi kell hogy eldöntsük, saját magunk számára mi a legoptimálisabb testsúly, és azt mennyire gyorsan szeretnénk elérni, továbbá mennyire szeretnénk azt tartóssá tenni.

Ha jól tudsz angolul, akkor olvasd a Candida diéta eredeti weblapját is!