Fermentált cékla

Hozzávalók 2 db 720 ml-es üveghez (zárható fedelű):

  • 1 kg cékla
  • víz
  • fűszerek: egész bors, egész kömény, babérlevél

Ha cukrot adunk hozzá, nem lesz édesebb az eredmény, csak hamarabb elindul a fermetálódás. Ha mégis édeskés céklát szeretnénk, akkor az étkezés előtt kell belekeverni édesítőt.

Meghámozzuk a céklát, pár vékony fél szeletet vágunk, amit majd a tetejére hehlyezünk az üvegben. A többi céklát lereszeljük.
Elkészítjük a sós oldatot.  Felforraljuk a vízet, belekeverünk 3%-nyi sót, majd lehűtjük. Ez fontos, mert ha túl melegen használjuk fel, megölhetjük a fermentáláshoz szükséges baktériumokat.
Tegyük az üveg aljára a fűszereket.
Jó szorosan nyomkodjuk az üvegbe a lereszelt céklát, majd helyezzük a tetejére a cékla szeleteket.
Öntsük rá a sós oldatot.
Egy vastagabb sárgarépa hasábjaival szorítsuk le a tetejét, hogy a céklák a folyadék alatt maradjanak.
A tető alatt 1 cm üres hely maradjon. A lének el kell lepnie az összes káposzta darabot.
Az üvegre szorosan rá kell zárni a fedelét, majd tálcára helyezni, mert kiforrhat.

 

Érlelés:

18-22 fokos hőmérsékleten, fénytől védve kell tartani kb. 1 hétig. Naponta meg kell lazítani az üveg fedelét, hogy az erjedés során keletkező gázok távozhassanak. Pótoljuk a folyadékot szűrt vízzel, ha idő közben fogyna. Amikor a napi üvegnyitáskor kellemes savanyú illatot lehet érezni, meg kell kóstolni a levét, hogy jó íze van-e már (kellemesen savanyú, sós), ha igen, vissza kell zárni a tetejét, majd a hűtőbe tenni. Ekkor már fogyasztható. Hűtőben akár fél évig is eláll bontás nélkül. A probiotikus hatás nagyobb lesz, ha hűtőbe helyezés előtt még a fénytől védett hűvös helyen tatrtjuk 2-3 hétig.

Tanács:

  • Az édesebb zöldségeket nem szerencsés reszelni, mert  túl nagy lesz a fermentálható felület, így a tejsavas erjedés – az édesebb zöldségek, gyümölcsök esetében – könnyen alkoholos erjedésbe fordulhat.
  • Szőlőlevél hozzáadásával roppanósabb lesz az eredmény.
  • A só mennyisége meghatározó: ideális mértékben megakadályozza a káros mikroorganizmusok, gombák szaporodását, túlzott mértékben viszont megakadályozza a fermentáció lezajlását; ha túl kevés a só, akkor pedig íztelen és túl puha lesz a végeredmény.

Fogyasztás:

2-3 hét után fogyasztható, folyamatosan. Csak tiszta kézzel szabad kivenni belőle, megbontás után hűtőben kell tárolni, így akár fél évig is eláll bontás nélkül.

Véleményem:

Szerintem nem lett eléggé intenzív a savanyú íze, ha csak szeletelve van, ezért megpróbáltam lereszelt (nagyobb felületű) céklával is. 3%-os arányban besóztam a lereszelt céklát, majd kicsit kinyomkodva beletettem az üvegbe, utána a levét ráöntöttem. Leszorítottam egy cékla szelettel. (2 db 50 dkg cékla 500 ml-es üvegbe)
Egyébként kicsit furcsa a savanyú íz nekem, mert a céklát édesen ismertem idáig. Mindenesetre az ecettel, cukorralt készült változat nekem jobban bejön.