Testtömegindex kalkulátor

Testtömegindex (BMI – Body Mass Index)

testtömegindex kalkulátor BMI

A testtömegindex egy mérőszám, mely nagyon könnyen meghatározható. Mindössze el kell osztani a testtömeget a testmagasság négyzetével. A tömeget kilogrammban, a magasságot méterben kell behelyettesíteni. A kapott érték alapján meghatározhatjuk, hogy testsúlyunk melyik kategóriába esik.

 

 

 

Számold ki a testtömeg indexedet ( BMI )!

A testtömeg-indexet Adolphe Quetelet fejlesztette ki 1830 és 1850 között. Mára nagyon elterjedt a használata az egyszerűsége miatt, de van pár hiányossága, hiszen sok befolyásoló tényezőt nem vesz figyelembe. Sportolóknak jelentősebb izomzatuk, erősebb a csontozatuk, emiatt őket tévesen a túlsúlyosak közé sorolhatja a BMI-n alapuló számítás.

A BMI egyszerű és jó támpontot mutat az egyén állapotáról, ill. az elhízás vagy a soványság mértékéről. Önmagában azonban nem elegendő, hogy megfelelően jellemezzen bennünket, hiszen nem mond semmit arról, hogy testtömegünk hány százaléka zsír, illetve izom. Ebben segít a testzsírszázalék mérés, amely az egészségünk szempontjából sokkal fontosabb információt szolgáltat.