Vércsoport diéta

vércsoport diéta

A vércsoport diéta az egyik legnépszerűbb diéta mostanában. Egy amerikai orvos és természetgyógyász D’Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy ugyanazt az ételt az emberek különböző képpen emésztik meg és hasznosítják fel. Dr. Adamo úgy gondolta, hogy ez a különbség a vércsoportok mássága miatt van, vagyis ez a genetikailag meghatározott tulajdonság alakítja ki a szükségleteinket, az ízlésvilágunkat és meghatározó abból a szempontból is, hogy melyik élelmiszert tudunk optimálisan hasznosítani. Dr Peter D’Adamo szerint tehát vércsoportunktól függ, hogy melyik élelmiszerek jók, és melyikek vannak rossz hatással a szervezetünkre. Ha a vér csoportunknak megfelelően táplálkozunk, akkor jobb a tápanyag felhasználásunk, a közérzetünk javul, és egyes betegségeket el lehet kerülni. A vércsoport diéta egészséges étrendet jelent, de ajánlják fogyókúrázóknak is, mivel a javuló tápanyag felhasználás eredményezheti az éhség érzet megszűnését.

A 0 vércsoport ajánlásai:

Ezen vércsoport képviselői általában sok gyomorsavval rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a hús féléket.

Ajánlott élelmiszerek: hús (kivéve a sertéshús), hal, máj, gyümölcsök (főleg a szilva és a füge), zöldségek közül a brokkoli, paradicsom, kelkáposzta, petrezselyem, hagymák, spenót.

Semleges élelmiszerek: gabonafélék, hüvelyesek, szója, banán, körte.

Kerülendő élelmiszerek: búzából készült ételek, tejtermékek, káposzta, kelbimbó, karfiol, mustár, mogyoró, narancs, avokádó.

Táplálék-kiegészítőként fontos a B- és a K-vitamin pótlása.

Testedzés: nyugodt edzésmódok; jóga, tai chi.

A B vércsoport ajánlásai:

Ajánlott élelmiszerek: étkezésük a legváltozatosabb, kiegyensúlyozott vegyes étrend, mindenevő. Húsok (nem csirke), tejtermékek, gabonafélék, bab, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, tojás, olivaolaj.
Semleges, korlátozottan ajánlott élelmiszerek: dinnye, körte, sárgabarack, alma, mandula, parmezán, camembert, ponty, pulyka, hering
Kerülendő élelmek: kukorica, lencse, mogyoró, szezámmag, hajdina, búza, csirke.
Fogyni segít: zöldségek, tojás, vadhús, máj, édesgyökér, tea.
Táplálékkiegészítőként: magnézium, lecitin.
Testedzés: mérsékelt testedzés – pl.: gyaloglás, kerékpározás, tenisz, úszás.

AB vércsoport ajánlásai:

Ajánlott élelmiszerek: vegyes étrend kis mennyiséget többször.Húsok, halak, tofu, tejtermékek, leveles zöldségek, paradicsom, ananász, gabonafélék, bab.
Semleges, korlátozottan ajánlott élelmiszerek: alma, barack, gomba, ementáli, edámi sajt.
Kerülendő élelmiszerek: vörös húsok, bab, kukorica, magvak, hajdina.
Fogyni segít: tofu, tengeri halak, tejtermékek, zöldségek, moszatok.
Táplálékkiegészítőként: C-vitamin
Testedzés: mérsékelt testedzés, jóga, tai chi , gyaloglás, kerékpározás, tenisz.
A vércsoport diéta tudományosan nem bizonyított elvek alapján épül fel, ha Ön ezen diétába kezd mindenképpen konzultáljon orvosával. A módszer bírálói szerint a vércsoport diéta meglehetősen egyhangú és egyoldalú. A módszer nem orvosolja azok panaszait, akik lelki okok vagy mozgásszegény életmód miatt híznak. A vércsoport diéta ettől függetlenül más megközelítésből vizsgálja az egészséges étrend és a fogyókúra lehetőségeit, a tudomány számára akár kiindulási alapot is jelenthet az ez irányú kutatásokhoz.