Szénhidrát diéta

Alacsony szénhidrát tartalmú diétaLow carb diéta

szenhidrát diéta

Az alacsony szénhidrát tartalmú diéta, az USA-ból származik. Ez adiéta nem jelenti okvetlenül a szénhidrátok teljes mellőzését, inkább csak a mennyisége van korlátozva és a minősége van megszűrve. Sok olyan diéta létezik, mely nagyon népszerű, a legismertebb az Atkins diéta.

Egy másik nagyon elterjedt fogyókúra a South Beach diéta, amely szintén szénhidrát szegény. Az Atkins diétához hasonlóan ennek is a bevezető szakasza egy igen kemény folyamat, majd később egyre könnyebbé válik. Legnagyobb különbség az Atkins diétával szemben, hogy itt a zsírok meg vannak különböztetve. A diéta csak a többszörösen telítetlen zsíradékok fogyasztását engedi.

Egy másik különbség, hogy nem kell a szénhidrát mennyiségét számolgatni, hanem csak a lassan felszívódó szénhidrátokat szabad fogyasztani, ebben segítséget nyújt nekünk a glikémiás index, ahol fel vannak sorolva a szénhidrátok, felszívódásuk szerint. Ehhez a kúrához nagyon hasonló a glikémiás index szerinti diéta, amelyik szintén a szénhidrátok besorolásán alapul. Ami szerint három csoport létezik, vannak szabadon fogyasztható szénhidrátok, vannak a korlátozottan fogyaszthatóak és a tilos élelmiszerek.

A szénhidrátszegény életmód nem kell, hogy okvetlenül fogyókúrához kötődjön. Az egészséges életmódhoz szervesen kell, hogy kapcsolódjon a szénhidrátszegény étrend. A cukorbetegség kialakulása is megelőzhető avval, ha melőzzük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat.

Az egészséges étrend kialakításához sokat segíthet a glikémiás index, ami egy adat arra vonatkozóan, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. A lassan felszívódó szénhidrátoknak alacsony a glikémiás indexe, a gyors felszívódású szénhidrátoknak pedig magas a glikémiás indexe. A gyors felszívódású szénhidrátok erőteljesen és gyorsan emelik meg a vércukor és az inzulin szintet, és hatásuk nem tartós.

Ha szeretnénk áttérni a szénhidrátszegény, majdnemszénhidrátmentes diétára, vagy egyszerűen egy egészségesebb életmód mellett döntünk, az kisebb változásokat igényel étrendünkben. Több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, de a gyümölcsök közül is inkább azokat válasszuk, amelyeknek alacsonyabb a cukortartalma. Ezen kívül fontos, hogy sok fehérjét fogyasszunk hal, hús, tojás és zsírszegény tejtermékek formájában.

Sütés alkalmával kerüljük a bő olaj alkalmazását, inkább kevés zsírban süssük vagy vízben pároljuk az ételeket. A főzéshez használt alapanyagokat és a recepteket kissé alakítsuk át. A fehér búzaliszt helyett inkább teljes kiőrlésű rozslisztet, zabpehelylisztet vagy szójalisztet használjunk. A zsemlemorzsát cseréljük le zabkorpára.

Lehetőleg a durumtésztákat válasszuk. A répacukrot teljes egészében mellőzzük. Inkább mézet, kukoricaszirupot, gyümölcscukrot vagy édesítőszereket használjunk. Az édesítőszer kiválasztásakor legyünk óvatosak, semmiképpen ne használjunk aszpartm tartalmú édesítőt.

Ha a szénhidrátszegény diéta életünk részévé válik, azt fogjuk észre venni, hogy sokkal energikusabbak leszünk. Az elhízás veszélye nem áll fenn.

Nem olyan nehéz átállni erre az életmódra, csak egy kis odafigyelésre van szükség. HA ezt még kiegészítjük különböző táplálékkiegészítőkkel, nyomelemekkel és vitaminokkal, az garantálja a stabilan és tartósan egészséges szervezetet számunkra.