Lúgosító ételek táblázata

Milyen lúgosító ételeket javaslok?

Lugosító ételek

Ételeink különböző savakat, és lúgokat tartalmaznak, amelyek nem mindig azonosak a szervezetre kifejtett hatásukkal. Például lehet egy savanyú ízű gyümölcs is lúgosító hatású! A mai kor civilizált emberére a savasodás jellemző. Miért káros ez? – kérdezhetjük joggal.

Az élő szervezet alapvetően igyekszik megtartani a belső egyensúlyt, ami biztosítja a működéséhez szükséges feltételeket. Ilyen pléldául az állandó testhőmérséklet, nyomásviszonyok, és ilyen a kémhatás is. Bár testünk különböző részein eltérő a pH érték, csak nagyon kis tartományban változhat károsodás nélkül. Például a vérünk 7,38- 7,42 pH értékű, vagyis enyhén lúgos. Ha ez a kémhatás eltolódik savas irányba, testünk próbálja visszabillenteni az egyensúlyt a rendelkezésre álló készletek felhasználásával. Szerencsére vannak “beépített” közömbösítő mechanizmusok, ilyen például: a légzés, veseműködés, különböző puffer- rendszerek, de előfordul, hogy ez se elég.

Ilyenkor lúgosító anyagokat von ki különböző helyekről, például kalciumot a csontjainkból, melynek mellékhatása lehet a csontritkulás. Egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például kimerültség, fáradékonyság, koncentráló-képesség csökkenése, izom- és ízületi problémák, anyagcsere-zavarok, bőr-, haj-, köröm elváltozások. Ezek a tünetek azonban nem jelentkeznek azonnal. Hónapokon, éveken át terheli a szervezetünket, mire bekövetkezik a tényleges elváltozás.

Ételeink különböző hatást gyakorolnak szervezetünkre. A húsok, tojássárgája, a legtöbb sajtféleség, a cukrok, édességek, bizonyos gabonafélék erősen savasítják szervezetünket. Mit együnk hát?! – kérdezhetjük joggal. Szerencsére a választék bőséges az élelmiszerekből. A legtöbb zöldségféle és gyümölcs lúgosít. A savanyított tejtermékek (pl. joghurt, túró, savó) pedig közel semlegesek.

Az a legjobb, ha úgy válogatjuk össze ételeinket, hogy egy adott étkezésnél, vagy egy napon belül közel hasonló mennyiségben fogyasszunk savas, és lúgos ételeket. Pl. az elkészített húsféleségeket párolt, és nyers zöldségekkel, a kenyeret zöld fűszeres túrókrémmel és salátával, a gabonakészítményeket gyümölcsökkel fogyaszthatjuk. Egy kis odafigyeléssel jobb közérzetet érhetünk el!

Segítségül néhány étel kémhatásra gyakorolt hatása: (ezt PRAL értékben határozzuk meg – Potential Renal Acid Load – a pozitív számokkal jelzett ételek savasak, a 0 semleges, a negatív számok lúgosítóak)

Étel-csoportok és ételek PRAL értéke PRAL mEq (milliequivalens)

Húsféleségek Halféleségek Tej, tejtermék, tojás
Sovány kacsahús 4,1 Ponty 7,9 Savó -1,6
Sovány libahús 13,0 Lazac 9,4 Író 0,5
Sovány marhahús 7,8 Tőkehal 6,8 Pasztörizált teljes tej 0,7
Sovány sertéshús 7,9 Hering 7,0 Teljes tej 1,1
Csirke 8,7 Kagyló 15,3 Tejföl 1,2
Sovány nyúlhús 19,0 Rák 7,6 Natúr joghurt 1,5
Sovány bárányhús 7,6 Pisztráng 10,8 Kefír 0,0
Borfúfilé 9,0 Tojás (teljes) 8,2
Pulyka 9,9 Túró 8,7
Szalámi 11,6 Gouda sajt 18,6
Kemény sajt 19,2
Hüvelyesek Zsírok, olajok Tojássárgája 23,4
Zöldbab -3,1 Margarin -0,5 Zsíros lágy sajtok 4,3
Borsó 1,2 Olívaolaj 0,0 Camambert sajt 14,6
Lencse 3,5 Napraforgóolaj 0,0 Parmezán sajt 34,2
Vaj 0,6
Cukor, édességek Olajos magvak Gabona készítmények
Barna cukor -1,2 Mogyoró -2,8 Búza kenyér 1,8
Lekvár -1,5 Mandula 4,3 Rozs keksz 3,3
Méz -0,3 Földimogyoró 8,3 Fehér kenyér 3,7
Fehér cukor 0,0 Dió 6,8 Rozskenyér 4,1
Tejcsokoládé 2,4 Pisztácia 8,5 Rozsliszt 5,9
Étcsokoládé 0,4 Kukoricapehely 6,0
Tojásos tészták 6,4
Italok Búza liszt 8,2
Ásványvíz -1,8 Tea -0,3 Árpa 5,0
Kávé -1,4 Csapolt sör -0,2 Zabpehely 10,7
Vörösbor -2,4 Coca-Cola 0,4 Fehér rizs 1,7
Fehérbor -1,2 Világos sör 0,9 Barna rizs 12,5
Kakaó -0,4 Teljes gabonából készült spagetti 7,3
Zöldségfélék
Petrezselyemzöld -12,0 Spenót -14,0 Zeller -5,2
Répa -4,9 Karfiol -4,0 Burgonya -4,0
Retek -3,7 Padlizsán -3,4 Paradicsom -3,1
Paradicsomlé -2,8 Cukkíni -2,6 Fejes saláta -2,5
Cikória -2,0 Póréhagyma -1,8 Hagyma -1,5
Gomba -1,4 Brokkoli -1,2 Kígyó uborka -0,8
Spárga -0,4
Gyümölcsök
Mazsola -21,0 Fekete ribili -6,5 Banán  5,5
Sárgabarack -4,8 Kiwi -4,1 Cseresznye -3,6
Narancslé -2,9 Körte -2,9 Narancs -2,7
Ananász -2,7 Őszibarack -2,4 Alma -2,2
Eper -2,2 Görögdinnye -1,9 Citromlé -2,5

Minden PRAL pont 100 grammos adagra vonatkozik.

Feltűnő, hogy sokkal több savasító étel van, mint lúgosító, ezért zöldségekből, gyümölcsökből többet kell fogyasztanunk. Úgy számolhatjuk ki egy-egy étkezésünk hatását, hogy megmérjük az összetevőket, majd 100g-hoz viszonyítva kiszámoljuk az adott étel PRAL értékét.

Forrás: https://vitaminstation.hu