Testtömegindex kalkulátor gyerekeknek

Testtömegindex (BMI – Body Mass Index) gyerekeknek

testtömegindex kalkulátor BMI

A testtömeg-indexet Adolphe Quetelet fejlesztette ki 1830 és 1850 között. Mára nagyon elterjedt a használata az egyszerűsége miatt, de van pár hiányossága, hiszen sok befolyásoló tényezőt nem vesz figyelembe. Sportolóknak jelentősebb izomzatuk, erősebb a csontozatuk, emiatt őket tévesen a túlsúlyosak közé sorolhatja a BMI-n alapuló számítás.

A testtömegindex egy mérőszám, mely nagyon könnyen meghatározható. Mindössze el kell osztani a testtömeget a testmagasság négyzetével. A tömeget kilogrammban, a magasságot méterben kell behelyettesíteni. A kapott érték alapján meghatározhatjuk, hogy testsúlyunk melyik kategóriába esik.

 

 

Számold ki a testtömeg indexedet ( BMI )!

A kalkulátor 3 és 18 év közötti gyermekeknél használható.

A 3 százaléknál kisebb érték jelentős súlyhiányra utal: okvetlenül vizsgálni kell a gyerek egészségi állapotát, figyelembe kell venni táplálkozási és szociális körülményeit.

A 3 és 10 százalékos közti érték sovány a gyerek.

A 10 és 75 százalékos közé eső érték megfelelő tápláltságot mutat.

A 75 és 90 százalékos közé eső érték már súlyfölösleget, túltápláltságot mutat. Minél jobban megközelíti a gyerek BMI értéke a 90 százalékot, annál inkább fennáll az elhízás veszélye. A táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra már itt is oda kell figyelni.

A 90 és 97 százalékos közötti gyermekek egyértelműen túlsúlyosak. Ha súlytöbbletet szemmel láthatóan nem a túlfejlesztett izom adja, akkor a táplálkozásra oda kell figyelni. Nem csak a táplálék helyes minőségi és mennyiségi arányaira kell odafigyelni, de javasolt a rendszeres intenzív testmozgás is.

A 97 százalékosnál nagyobb BMI értékek már kóros elhízást jelentenek.